Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 2 nov 2016
Leestijd: 2 minuten

Afgrijzen over ‘plascontract’ in verpleeghuis

Een zogenaamd plascontract houdt de gemoederen flink bezig. Bewoners in een verpleegtehuis in Hellevoetsluis mogen slechts op vaste tijden naar het toilet en daar maakt menigeen zich erg boos om.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid bijvoorbeeld vindt het niet acceptabel dat het verpleeghuis vastlegt hoe vaak bewoners per dag naar de wc kunnen.

Plasbeleid

„Zeker bij aspecten zoals toiletgang, die zeer bepalend zijn voor de kwaliteit van leven en het zelfrespect van de cliënt, moeten bewoners erop kunnen vertrouwen dat hun wensen worden gevolgd. Het reguleren van toiletgang staat hier ver vanaf en is strijdig met waardig leven”, stelt Van Rijn. De bewindsman reageert op de Tweede Kamer die eerder op de dag opheldering eiste over het plasbeleid in het tehuis.

„In wat voor land leven we?”, vraagt Henk Krol (50PLUS) zich af. „Schandalig”, vindt Geert Wilders (PVV). „Je moet er toch niet aan denken dat je ouders eerst een plascontract moeten tekenen voordat ze naar het verpleeghuis mogen. Hier moet vandaag nog duidelijkheid over komen”, aldus Sjoerd Potters (VVD). „Dit belachelijke gedrag van het verpleeghuis moet vandaag nog stoppen. Zo gaan we niet met onze ouderen om.”

Dementie

Een woordvoerder van verpleeghuis Grootenhoek, onderdeel van zorginstelling Careyn, benadrukte dat de toiletafspraken geen algemeen beleid zijn, maar dat in individuele gevallen in een zorgplan wel afspraken worden gemaakt. Daarbij gaat het om een deel van de bewoners in het verpleeghuis die lijden aan dementie of incontinentie. Als patiënten dat wensen, kunnen de toiletafspraken worden aangepast, aldus de woordvoerder.

Van Rijn heeft contact gehad met de raad van bestuur van het verpleeghuis en die heeft aangegeven dat bewoners naar het toilet kunnen wanneer zij dat willen. Van Rijn heeft geëist dat dit ook in de praktijk echt gebeurt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Afgrijzen over ‘plascontract’ in verpleeghuis
Sluiten