Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Gezondheid 11 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Verstopt gevoel? Deze dingen kunnen helpen

Niet kunnen poepen, terwijl je dat wel erg graag wil. Ja, onsmakelijk misschien, maar het is niet zeldzaam. Welke dingen werken laxerend en kunnen jou dus – letterlijk – helpen om jezelf te ontlasten? We geven je wat tips.

Want fijn naar de wc kunnen gaan, dat wil iedereen wel.

Verstopping van de darmen

Hoe ontstaat verstopping überhaupt? Op Thuisarts is te lezen dat dat kan komen als je te weinig water drinkt, te weinig vezels eet en niet genoeg beweegt. Kortom: meer van al die dingen, dan zorg je er de volgende keer voor dat het allemaal iets makkelijker doorloopt.

Ook als je zwanger bent, je darmen minder goed werken of je bepaalde medicijnen slikt, kan verstopping optreden. Soms zijn er ook medicijnen nodig om het weer over te laten gaan.

Help je stoelgang op gang: deze dingen werken laxerend

Er zijn dingen die je zelf kunt doen of eten/drinken om het poepen makkelijker te maken. Van sommige dingen, bijvoorbeeld appelsap, pruimen en ontbijtkoek, wordt beweerd dat ze laxerend werken. Volgens het Voedingscentrum is dat echter niet bewezen. Sterker nog, er zijn maar weinig dingen die bewezen snel voor een laxerend effect zorgen.

Vezels

Wat wél helpt – of je nou diarree hebt of juist verstopt bent – zijn vezels. Voedingsvezel maken diarree weer wat vaster en maken harde poep wat losser. Vezels vind je in bijvoorbeeld volkorenproducten, groente, fruit, peulvruchten en noten.

Water

Genoeg water drinken is van groot belang als je wil dat je stoelgang lekker verloopt. Meer water betekent namelijk, over het algemeen, soepelere ontlasting. Als je dagelijks rond de twee liter water drinkt, zit je goed.

Beweging

Als je voldoende beweegt, zo’n halfuur per dag (wandelen mag ook), komen je darmen ook in beweging. Dat is ook deels de reden waarom hardlopers vaak al snel moeten poepen als ze beginnen aan een run.

Laxeermiddel

Een open deur, zeker, maar het moet genoemd worden. Als je het écht zat bent, maar een bezoek aan je huisarts nog even wil uitstellen, is laxeermiddel een optie. Dit kun je vinden bij de drogist. Lees wel altijd goed de gebruiksaanwijzing en de contra-indicaties. Neem ook niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid en blijf daarna lekker thuis.

Let op: dit is geen medisch advies. Raadpleeg altijd een arts als je lange tijd last hebt van verstoppingen en onderneem niet op eigen houtje dingen die risicovol kunnen zijn.

Deze Hollandse namen worden ‘met uitsterven bedreigd’ (en hier komen de populairste namen vandaan)

Statisch geladen door het koude weer? Zo voorkom je schokken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties