Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 16 jun 2016

Hete koffie en thee kunnen kankerverwekkend zijn

We kennen het allemaal wel, ‘s ochtends vroeg heb je haast en wil je nog even snel je koffie of thee opdrinken, voordat je de deur achter je dicht slaat. Eigenlijk is je drankje nog veel te heet, maar toch sla je je koffie in een keer achterover. Voortaan kun je je warme drank beter even laten afkoelen want volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO kunnen hete dranken kankerverwekkend zijn.

Koffie zelf is niet kankerverwekkend

Uitgebreid onderzoek van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), dat onderdeel is van de WHO heeft uitgewezen dat zeer hete dranken kunnen worden gekoppeld aan kanker of slokdarmkanker. Er is beperkt bewijs gevonden bij zowel menselijk – en dierenonderzoeken. In 1991 waarschuwde de organisatie dat gewone koffie werd gezien als mogelijk oorzaak voor kanker. Maar nu blijkt dat koffiedrinkers zich geen zorgen hoeven te maken, omdat koffie niet wordt gezien als oorzaak van kanker. ,,Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het drinken van te hete dranken een mogelijke oorzaak is voor slokdarmkanker en niet het drankje zelf,’’ zegt Dr. Christopher Wild, directeur IARC.

Foto: Colourbox

Wanneer is je drankje nu ‘koel’ genoeg om te drinken?

Volgens het onderzoek is een koffie of thee te heet als deze boven de 65 graden is. In Europa hoeven we ons niet heel veel zorgen te maken, want het komt zelden voor dat een warme drank boven de 60 graden wordt gedronken. Ook voegen wij in Europa vaak een scheutje melk toe aan onze koffie of thee, waardoor het drankje gelijk al een stuk koeler wordt. Met name in Azië en Zuid-Amerika worden de drankjes vaak boven de 70 graden gedronken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Hete koffie en thee kunnen kankerverwekkend zijn
Sluiten