Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 18 mei 2016 / 07:45 uur

Man vliegt 80 neushoorns van Afrika naar Australië

In navolging van een groep leeuwen die eerder naar de veiligheid werd gevlogen, zullen er binnenkort misschien ook neushoorns worden gered van stropers in Zuid-Afrika. Een Australische zakenman wil er alles aan doen om te voorkomen dat de dieren uitsterven.

Daarom is Ray Dearlove van plan de komende vier jaar ruim 80 neushoorns van Zuid-Afrika naar Australië over te vliegen, om ze te beschermen tegen stropers. Dearlove groeide op in de buurt van Kruger National Park in Zuid-Afrika, waar hij geconfronteerd werd met de omvangrijke stroperij van neushoorns. „In 2014 werden er meer dan 1200 neushoorns gedood en vorig jaar waren het er zelfs 1340. Dat kan zo niet langer”, vertelt hij aan The Huffington Post.

Verzekering

Daarom is hij het The Australian Rhino Project gestart, om neushoorns naar een nationaal park op een nog geheime locatie in zijn thuisland te vliegen. Hij ziet het als een ‘verzekering’; mochten de neushoorns in Afrika uitsterven, dan zijn er altijd nog een paar in Australië of andere landen. Het is dus belangrijk dat de beesten zich gaan voortplanten. „Maar, laten we ze eerst loslaten op een plek waar ze zich fijn voelen, dan komt het paren vanzelf”, aldus Dearlove.

Duur grapje

Het overvliegen van de neushoorns moet eind dit jaar beginnen en is een duur grapje. Per neushoorn moet Dearlove bijna 50.000 euro betalen voor het overvliegen, maar het is het waard. „Ik vind het verschrikkelijk dat ik hiertoe moet overgaan, want als er geen stroperij zou zijn, had ik dit niet hoeven doen”, gaat Dearlove verder. „Maar ik geloof er heilig in dat we deze soort moeten behouden en niet alleen in een hok.”

Probleem

De stroperij op neushoorns is een groot probleem in Afrika. In veertig jaar is het aantal neushoorns op de wereld met ongeveer 75% gedaald, meldt het WNF. Officieel is de jacht op neushoorns verboden, maar er wordt veel geld verdiend aan de hoorn van het dier. In de gehele ‘wildlife business’ gaat naar schatting zo’n 8 tot 10 miljard euro per jaar om.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Man vliegt 80 neushoorns van Afrika naar Australië
Sluiten