Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 20 feb 2016

Assad en rebellen willen staakt-het-vuren

Zowel de Syrische rebellen als president Bashar al-Assad zijn bereid om een staakt-het-vuren af te kondigen. Beide partijen hebben wel eisen op tafel gelegd waar de tegenpartij waarschijnlijk niet aan wil voldoen.

Rusland werkt niet mee

Zo wil de Syrische oppositie een bestand van twee tot drie weken. Rusland moet dan wel stoppen met bombardementen. Dat lijkt heel onwaarschijnlijk: Rusland heeft ook al aangekondigd dat het niet aan die eis zal voldoen.

Assad heeft gezegd dat het ook een staakt-het-vuren wil. Maar dan mogen de rebellen die tijd niet misbruiken om hun posities te versterken. Ook mogen landen als Turkije dan geen wapens leveren aan de rebellen, waarschuwde Assad.

Assad aan de winnende hand

Sinds Rusland de troepen van Assad van luchtsteun voorziet, heeft het Syrische leger de rug in de wind. Zo is de stad Aleppo, lange tijd het brandpunt van de opstand tegen Assad, zo goed als omsingeld.

Nu de troepen van Assad aan de winnende hand zijn, is het maar de vraag of het echt tot een bestand komt. Assad lijkt daar weinig voordeel bij te hebben, aangezien hij nog altijd terrein wint.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Assad en rebellen willen staakt-het-vuren
Sluiten