Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 20 feb 2016
Leestijd: 1 minuut

Woordvoerder Pegida opgepakt vanwege varkensmuts

Edwin Wagensveld, woordvoerder van Pegida in Nederland, is zaterdag bij een demonstratie in Ede aangehouden. De politie nam hem mee omdat hij een varkensmuts had opgezet. Dat gebeurde bij een betoging tegen de komst van een azc.

Wagensveld verklaart dat zijn vrouw de muts eerder al op had. De politie wilde dat zij de muts toen afzette, waarop Wagensveld de muts zelf op zijn hoofd zette. Hij weigerde daarop die af te zetten. ,,Het is gewoon een kinderding", stelt hij. ,,Er staat geen tekst op, het is niet beledigend."

Weer vrijgelaten

PowNed-verslaggever Tom Staal was bij de demonstratie aanwezig. Zijn cameraman filmde hoe Wagensveld werd meegenomen. Bekijk de beelden hieronder.

De Pegida-voorman werd eventjes in de cel geplaatst. Hij heeft kort bezoek gehad van de officier van justitie, en toen mocht hij weer vertrekken.

De demonstratie is verder rustig verlopen. Er waren ongeveer honderd mensen aanwezig, die het niet eens zijn met de komst van een azc naar Ede. De gemeente wil op verschillende locaties tussen de 600 en 1400 asielzoekers opvangen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.