D. van Aken
D. van Aken Nieuws 29 jan 2016
Leestijd: 2 minuten

Luttelgeest verwijdert journalisten om azc-infoavond

In Luttelgeest zijn donderdagavond journalisten de toegang ontzegd tot een informatieavond over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. Van 17.00 uur tot middernacht gold er een noodverordening in een straal van vijf kilometer rond het dorp in Flevoland.

Luttelgeest heeft al sinds 1987 een azc dat in een voormalig recreatiepark is gevestigd. Het is volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) één van de eerst geopende opvangcentra in Nederland. Donderdagavond werd gesproken over een mogelijk tweede azc in de gemeente.

Persvrijheid

De Nederlandse media hekelden eerder deze week de aantasting van de persvrijheid bij dit soort informatieavonden. Donderdagavond werden journalisten geweerd en werd een noodverordeningsgebied uitgestuurd. Ook journalisten uit het dorp werden geweerd en verwijderd, omdat alleen genodigden voor de bijeenkomst het gebied mochten betreden.

Volgens burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder, de gemeente waar Luttelgeest deel van uitmaakt, was de maatregel nodig omdat informatieavonden in andere gemeentes uit de hand liepen. De pers was daarvan mede de oorzaak, aldus de burgervader in een verklaring.

Er is veel kritiek op het handelen van de burgemeester. De hoofdredacteur van Omroep Flevoland overweegt zelfs aangifte te doen. „Toch maar eens kijken of we morgen aangifte kunnen doen tegen burgemeester NOP. Ergens ligt een grens en volgens mij zijn we die voorbij”, aldus Allard Berends op Twitter.

Het VNL-Kamerlid Louis Bontes spreekt van een „ernstige beperking” van de persvrijheid en wil weten wat het kabinet gaat doen om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt.

Minister Plasterk laat weten dat hij vindt dat de pers in principe vrij zijn werk moet kunnen doen. Plasterk zei ook dat er specifieke veiligheidsredenen kunnen zijn waarom niet iedereen kan worden toegelaten.

Reactie burgemeester

,,Het noodbevel is in de ogen van de media wellicht een zwaar middel. Aan de ene kant betreur ik de inzet hiervan ook, het zou niet nodig moeten zijn. Aan de andere kant lag onze prioriteit bij het gesprek met de omwonenden”, aldus burgemeester Van der Werff in zijn reactie vrijdag. ,,Wij vonden het belangrijk dat zij zich in alle rust en vrijheid konden uitspreken zonder de druk van de media daarbij. We hebben de afgelopen weken gezien wat voor effect dat kan hebben.”

De burgemeester zegt dat de regionale omroep in Flevoland het besloten karakter van de bijeenkomst niet wilde respecteren. Van der Werff: ,,De politie heeft de journalisten donderdagavond herhaaldelijk verzocht op afstand te gaan staan van de locatie. Uiteindelijk is gekozen voor het instrument van een noodbevel om hen van het terrein te sturen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.