J. Geerdink
J. Geerdink Nieuws 30 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

Asielzoekerscentra brandhaard: 8000 incidenten

In en rond Nederlandse asielzoekerscentra vonden vorig jaar zo’n achtduizend incidenten plaats. Ruim 1300 daarvan gingen gepaard met fysieke agressie, zo liet het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag weten. Daarnaast noteerde het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) 369 gevallen van ‘zelfdestructie’, zoals hongerstakingen of zelfverminking.

Veruit de meeste door het COA geregistreerde incidenten hadden te maken met een overtreding van de huisregels van de Nederlandse azc’s. Daarbij worden onder meer geluidsoverlast en het afplakken van brandmelders als voorbeelden genoemd in de cijfers die staatssecretaris Klaas Dijkhoff zaterdag naar de Tweede Kamer stuurde na verzoeken in het kader van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) van onder meer De Telegraaf en GeenStijl. Die laatste heeft het acht pagina’s tellende overzicht online gezet.

Mensensmokkel

Naast de cijfers van het COA zijn ook gegevens van de politie erin verwerkt. Daarin worden zo’n 4460 meldingen genoemd, variërend van mensensmokkel (34 gevallen) tot verloren ID-bewijzen. De politie telde 337 gevallen van agressie, fors minder dan het COA. Volgens het ministerie komt dat omdat medewerkers van de azc’s veel conflicten zelf oplosten.

De politie registreerde verder 55 zedenzaken in Nederlandse azc’s, vooral onder bewoners onderling. Maar ook een poging tot misbruik van een minderjarige vluchteling door een Nederlandse man wordt genoemd. Dijkhoff laat weten terughoudend te zijn in het trekken van conclusies. „Ik wil er transparant in zijn, iedereen mag ze zien. Vergelijkingen maken met andere plaatsen of groepen zal ik niet doen. Die gaan per definitie mank."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.