Commerciële redactie
Commerciële redactie Gesponsord 30 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Zo maak je de tuin helemaal herfstklaar

Of je het nou leuk vindt of niet: de herfst is nu écht begonnen. Het wordt steeds vroeger donker en langzamerhand beginnen de bladeren aan de bomen te verkleuren. Het is de perfecte tijd om je tuin klaar te maken voor de herfstperiode.

In dit artikel lees je hoe je deze klus het beste aan kunt pakken.

Snoei heggen en struiken

Het begin van de herfst is de ideale periode om heggen en struiken te snoeien. Bij de meeste soorten kun je maar liefst driekwart wegknippen. Op deze manier voorkom je dat de planten verwilderen en vangen ze meer daglicht. Zo kun je in het voorjaar weer genieten van een gezonde heg of struik.

(Ver)plant bloemen en planten

Wil je nieuwe planten of bloemen in de tuin zetten? Of wil je een aantal planten verplaatsen? Dan is dit het goede moment. Aan het begin van de herfst is de grond nog redelijk warm. Ook valt er veel meer regen dan in de zomer, waardoor de planten zich snel thuis voelen. Zorg ervoor dat je de planten en bloembollen uiterlijk begin/midden oktober hebt geplaatst. Haal in deze periode ook de planten naar binnen die de vorst anders niet overleven.

Besteed aandacht aan het gazon

Het is het beste om het gazon in oktober voor de laatste keer te maaien. Laat de grassprieten wat langer dan normaal, zodat er minder mos en onkruid kan ontstaan. Zitten er kale plekken in het gazon? Strooi het dan in met graszaad. Uiteraard is het tijdens de herfst ook belangrijk om regelmatig bladeren weg te harken. Als je al dit onderhoud eigenlijk niet ziet zitten, is kunstgras een goed alternatief. Je hoeft er nauwelijks naar om te kijken en hebt ieder seizoen plezier van een prachtig groen gazon. Ideaal! Tegenwoordig is kunstgras verkrijgbaar in allerlei soorten, kleuren en prijsklassen.

Een foto van kunstgras

Denk aan de dieren in je tuin

In de herfst kun je alvast een nestkastje ophangen of een vogelvoederplaats creëren voor de koudere periode. Laat daarnaast snoeiafval of gevallen bladeren in een hoekje liggen voor de egels. Dit is een aangename en veilige schuilplaats.

Ruim op en sluit af

Sluit de buitenkraan af voor de eerste vorst om schade te voorkomen. Ruim daarnaast zo veel mogelijk spullen op. Denk aan tuingereedschap, speelgoed en de tuinmeubelen. Zet ze (na een eventuele schoonmaak- of onderhoudsbeurt) op een veilige en droge plek in de schuur of garage. In het voorjaar kun je alles weer fris voor de dag halen!

Lees ook: 4 onmisbare zaken voor een personal trainer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.