Erik Jonk
Erik Jonk Opvallend 30 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe zeesluis bij IJmuiden gaat niet de Irma Sluis heten

Waarschijnlijk tot veler verdriet, maar de grootste zeesluis ter wereld wordt niet de Irma Sluis genoemd.

De nieuwe zeesluis in IJmuiden wordt niet vernoemd naar doventolk Irma Sluis. De enorme sluis aan de ingang van het Noordzeekanaal krijgt een internationaal toegankelijke naam, die de gemeente Velsen gaat uitkiezen, maakte Rijkswaterstaat vandaag bekend.

Prijsvraag uitgeschreven

Velsen en Rijkswaterstaat schreven in juli een prijsvraag uit voor de naam van de nieuwe sluis. De gemeente Velsen gaat nu uit alle bijna 5000 suggesties een top 100 samenstellen. Omwonenden van de nieuwe sluis mogen uit die honderd namen de vijf beste kiezen. In het najaar beslist het gemeentebestuur van Velsen welke naam het wordt. De nieuwe zeesluis gaat begin 2022 open en vervangt de Noordersluis, die aan het eind van zijn levensduur is.

Lobby voor Irma Sluis

Op sociale media ontstond een lobby om de sluis naar doventolk Irma Sluis te noemen. Zij is in korte tijd heel bekend geworden door haar optreden tijdens de coronapersconferenties van minister-president Mark Rutte en andere ministers. Maandagavond kwam zij weer in het nieuws toen zij tijdens de corona-persconferentie per ongeluk even tegen haar hand hoestte in plaats van in haar elleboog.

zeesluis IJmuiden Irma Sluis gebarentolk
De eerste van de in totaal drie deuren van de nieuwe zeesluis in IJmuiden, kwam vorig jaar aan. Foto: ANP / Michel van Bergen

Maar om een sluis naar iemand te kunnen vernoemen, moet die persoon minstens tien jaar dood zijn, tenzij het om een lid van het koningshuis gaat, laat Rijkswaterstaat weten. „Superleuk bedacht, maar die naam wordt het helaas niet.”

Wethouder Jeroen Verwoort van de gemeente Velsen over de nieuwe naam: „De naam moet internationaal bruikbaar zijn. Onze Hollandse ‘sch’ is dan niet zo handig. De naam mag ook nog niet gebruikt zijn voor een andere sluis in Nederland en er mogen natuurlijk geen scheldwoorden in staan.”

Lees ook: Iedereen wil gebarentolk Irma spreken, ze neemt heft in eigen hand

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nieuwe zeesluis bij IJmuiden gaat niet de Irma Sluis heten
Sluiten