Metro
Metro Binnenland 30 sep 2020 / 14:58 uur

Brancheorganisatie zorg: waar blijven de sneltesten?

Zorgbrancheorganisatie ActiZ wil dat sneltesten die het coronavirus kunnen detecteren zo snel mogelijk gebruikt worden. „Die moeten als de wiedeweerga worden ingevoerd. Daar moet echt werk van worden gemaakt”, zegt een woordvoerder van ActiZ. „In andere landen kan het ook, wij begrijpen niet goed waarom het hier zo lang duurt.”

ActiZ vertegenwoordigt onder meer organisaties in de ouderenzorg. „Dat is een heel andere sector dan de ziekenhuiszorg. Wij kunnen zorg niet afschalen of op pauze zetten”, aldus de woordvoerder.

Dagenlang wachten

Volgens de brancheorganisatie is het problematisch dat zorgmedewerkers ook met milde klachten vaak dagenlang thuis zitten te wachten op een testresultaat. Zorgpersoneel krijgt voorrang bij het testen, maar dat lijkt nog geen groot verschil te maken. „Wij zien nog niet echt dat het werkt.”

Sneltesten, die binnen korte tijd een uitslag geven zonder dat er een laboratorium aan te pas komt, kunnen uitkomst bieden. Ze zijn vaak wel iets minder nauwkeurig dan de gangbare PCR-tests.

Om verspreiding van het virus tegen te gaan, kunnen verpleeghuizen wat ActiZ betreft overwegen bezoekers mondkapjes te laten dragen. Een algemeen advies geeft de organisatie daar niet over. „Waar de situatie zorgelijk of ernstig is, kan daaraan worden gedacht. Maar mondkapjes zijn geen oplossing voor alles.”

Goede voorraden

De woordvoerder meldt dat ze beschikken over een goede voorraad mondkapjes en andere persoonlijke beschermingsmiddelen. „De pakhuizen liggen op dit moment vol. We moeten er wel scherp op blijven, want de voorraad is niet oneindig en we weten niet hoe ernstig deze tweede golf zal zijn.”

Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge liet onlangs aan de Tweede Kamer weten dat hij verwacht vanaf november sneltesten te kunnen gaan inzetten. Het RIVM doet hier op dit moment onderzoek naar. TNO is bovendien in Amsterdam vandaag begonnen aan een proef met snelle coronatesten. Daarvan moet de komende weken blijken hoe goed ze werken.

3294 nieuwe besmettingen

Tussen gisterochtend en vandaag is het aantal coronabesmettingen met 3294 gestegen. Dat is een nieuw dagrecord in de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 20.000 nieuwe besmettingen gemeld.

Het RIVM registreerde de afgelopen 24 uur dertien sterfgevallen, evenveel als in het etmaal ervoor. Dat wil niet zeggen dat die mensen in het afgelopen etmaal zijn overleden of opgenomen, omdat zulke gegevens soms wat later worden verwerkt.

Lees ook: Bikinifoto Kylie Jenner heeft effect: meer mensen registreren zich om te stemmen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brancheorganisatie zorg: waar blijven de sneltesten?
Sluiten