Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 7 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Wat maakt een werkgever een goede werkgever? Dit zeggen werknemers

Wat maakt een werkgever een goede werkgever? Het antwoord op die vraag is voor iedereen anders. Maar uit onderzoek blijkt dat werkgevers en werknemers over het algemeen een ander antwoord geven op die vraag. En laat dat nu net een mismatch vormen.

Niet alleen als het gaat om goed werkgeverschap blijken de ideeën van werkgevers en werknemers uit elkaar te liggen. Ook als het gaat om alternatieven voor salarisverhoging hebben werkenden niet altijd dezelfde wensen als de werkgever, bleek uit eerder onderzoek.

Een goede werkgever, wat is dat?

Werkgevers en werknemers hebben een andere prioriteitenlijst als het gaat om goed werkgeverschap. Dat blijkt uit onderzoek van Circula, uitgevoerd onder werkgevers én werknemers. Voor 59 procent van de werknemers staat een gezonde werk-privébalans bovenaan de prioriteitenlijst, als het gaat om goed werkgeverschap. Opvallend genoeg denken werkgevers zelf dat de onderlinge band met collega’s het belangrijkst is voor een goede werkgever.

Voor een gezonde werk-privébalans vindt de werknemer een aantal dingen belangrijk. Bijvoorbeeld begrip vanuit de werkgever voor een thuissituatie is van belang, maar ook flexibele werktijden horen daarbij en duidelijkheid over verantwoordelijkheden is belangrijk. Zo’n 90 procent van de werknemers vindt dat de gezonde werk-privébalans ook een bijdrage levert aan de mentale en fysieke gezondheid.

Goed werkgeverschap

Voor de werkgever en werknemer betekent goed werkgeverschap dus niet altijd hetzelfde. In onderstaande tabel vind je de verschillende wensen van de werknemer omtrent goed werkgeverschap.

WerknemerHoogste prioriteit goed werkgeverschap
Werk-privé balans59 procent
Salaris 58 procent
Band met collega’s 42 procent
Bedrijfscultuur40 procent
Vertrouwen in directe manager23 procent
Bron: Circula

Zo heeft slechts 28 procent van de werkgevers een gezonde werk-privébalans hoog op de prioriteitenlijst staan, als het gaat om goed werkgeverschap. Juist 63 procent van de werknemers vindt dat de werkgever hierin wel een belangrijke rol speelt en ook een bijdrage aan zou moeten leveren.

WerkgeverHoogste prioriteit goed werkgeverschap
Band met collega’s49 procent
Bedrijfscultuur46 procent
Salaris36 procent
Werk-privé balans28 procent
Vertrouwen in directe manager21 procent
Bron: Circula

Belangrijk dus dat werkgevers en werknemers met de neuzen dezelfde kant op wijzen, als het gaat over de prioriteiten om een goede werkgever te zijn. Heb jij last van een negatieve leidinggevende? Lees via onderstaand artikel hoe je daar het beste mee omgaat, volgens psycholoog Sabine Klaver.

Zo deal je met een negatieve leidinggevende, volgens de psycholoog

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties