Sam Dille
Sam Dille Geld & Carrière 12 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Hoeveel geld bespaar je nou echt met een slimme meter in 2024?

Sinds een paar jaar kunnen consumenten hun analoge energiemeter omruilen voor een slimme meter. Het apparaat heeft veel voordelen, maar bespaar je er ook geld mee?

Een slimme meter maakt het mogelijk om gegevens makkelijk op afstand in te lezen. Ook is het een stuk simpeler om gegevens naar je energieleverancier te sturen.

Door de handige werking van het apparaat, ligt het voor de hand dat je ook geld bespaart. Maar of je dat zo makkelijk kunt stellen, is nog maar de vraag.

Wat is een slimme meter?

Een slimme meter neemt flink wat werk voor je uit handen. Het apparaat is een digitale meter die je energieverbruik meet en de standen draadloos doorgeeft aan je energieleverancier en netbeheerder. Je hoeft hierdoor geen meterstanden meer handmatig door te geven en er hoeft ook geen meteropnemer meer langs te komen.

Als er iets mis is, stuurt de slimme meter dit door via een mobiel telefoonnetwerk, zoals GPRS of CDMA. Het apparaat heeft namelijk een soort ingebouwde mobiele telefoon, dus er is geen aparte internetverbinding nodig. De slimme meter doet al het werk dus eigenlijk helemaal zelf.

Bespaart het apparaat wel echt geld?

De slimme meter biedt handige oplossingen, maar geld bespaar je er niet direct mee. Maar het maandelijkse verbruiks- en kostenoverzicht van je energieleverancier helpt je wel om je verbruik bij te houden. Zo kun je snel controleren of je verbruik niet onverwachts stijgt, en op tijd bijsturen, zodat je niet onnodig geld verliest.

Het is belangrijk om hier zelf op te letten, want energieleveranciers ondernemen meestal geen actie als je verbruik plotseling sterk stijgt. Gelukkig kun je ook energieverbruiksmanagers koppelen aan de slimme meter, die je kunnen helpen om energie te besparen.

De slimme meter kan wel op lange termijn zorgen voor goedkoper netbeheer. Dankzij de informatie uit slimme meters kunnen netbeheerders beter werken aan de toekomst van ons elektriciteitsnet. Ze kunnen bijvoorbeeld zien in welke wijken al veel elektrische auto’s zijn. dankzij de anonieme gegevens. Hierdoor kunnen ze het netwerk efficiënter upgraden en hoeven ze niet een groot gebied te voorzien van dikkere kabels.

Daarnaast is het met hulp van slimme meters voor netbeheerders een stuk makkelijker en goedkoper om storingen op te lossen. De netbeheerder hoeft namelijk niet te wachten op telefonische meldingen over stroomuitval in een wijk.

Is een slimme meter wat voor jou?

Een slimme meter is ideaal voor mensen die het vervelend vinden om telkens meterstanden door te geven aan de energieleverancier. Je bespaart er dus niet direct geld mee, maar het apparaat levert wel gemak en overzicht. Dat kan je op de lange termijn wél wat extra centen opleveren.

Bovendien is een slimme meter veilig en betrouwbaar. Met het apparaat is voldaan aan de belangrijkste eisen van de Consumentenbond. En het mooie is dat consumenten niet op afstand afgesloten kunnen worden via het gadget. Daarnaast is de dataverbinding goed beveiligd. Je kunt dus met een gerust hart gebruik maken van de slimme meter.

Belastingvrij salaris verruimd: zoveel mag je in 2024 verdienen

Geld maakt (niet) gelukkig: ‘Ik had 10.000 euro schuld’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties