Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 31 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

De 10 meest gevraagde skills in 2024 en het verwachte salaris

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Of een nieuw beroep en een nieuwe carrière? Dit worden de tien meest gevraagde vaardigheden op de arbeidsmarkt in 2024, met daarbij het salaris dat je ermee kunt verdienen.

De meest kansrijke beroepen en het bijbehorende salaris ken je al. Maar als we een blik op de toekomst werpen, zul je deze vaardigheden moeten opnemen of bijschaven.

Meest gevraagde vaardigheden 2024

Althans, volgens de wereldvermaarde futurist Bernard Marr. Eerder schreef hij al de bestseller Future Skills die je via Amazon kunt kopen. Maar daarin was de verrekijker voornamelijk op de verre toekomst gericht.

Aan Forbes gaf Marr wel alvast zijn deskundige mening over wat de meest gevraagde vaardigheden zullen zijn op de arbeidsmarkt in 2024. Via de Nationale Beroepengids probeerden wij te achterhalen welk bruto maandelijks salaris je er in Nederland mee kunt verdienen.

Generatieve AI

„De komst van generatieve AI zoals ChatGPT is beschreven als een ‘iPhone-moment’ voor kunstmatige intelligentie. Er zijn echter kwaliteiten en vaardigheden nodig om kansen te zien, efficiënte oplossingen te ontwikkelen, veranderingen te beheren en ethische implicaties aan te pakken. Dit zullen de meest waardevolle en gevraagde vaardigheden zijn in 2024.”

  • Gemiddeld salaris AI-ontwikkelaar: 4800 euro

Duurzaamheidsvaardigheden

„Bedrijven erkennen het grote belang van een duurzame bedrijfsvoering met een minimale impact op het milieu. Netto nul doelstellingen worden steeds meer gezien als strategische bedrijfsprioriteiten en een inzet voor duurzaamheid wordt vaak vereist door kleinere bedrijven die partners willen worden of willen samenwerken met ondernemingen en overheidsinstanties. Dit betekent dat vaardigheden op het gebied van het identificeren en implementeren van groene oplossingen zeer gewaardeerd worden.”

  • Gemiddeld salaris manager duurzaamheid: 4750 euro

Projectmanagement

„Of je nu mensen of machines aanstuurt, er is een groeiende behoefte aan individuen die mensen, technologie en probleemoplossende vaardigheden samenbrengen. Toezicht houden op hoog niveau, strategische doelen stellen en prioriteiten stellen voor werk en middelen ligt nog steeds buiten de mogelijkheden van zakelijke AI-tools. Degenen die in deze functies werken, hebben echter ongekende mogelijkheden om AI in te zetten om te helpen bij alles van prototypes tot onderzoek, planning, testen en naleving.”

  • Gemiddeld salaris projectmanager: 4200 euro

Communicatievaardigheden

„Effectieve communicatie is een cruciaal onderdeel van zaken doen, waardoor het een van de meest gevraagde vaardigheden zal zijn op de arbeidsmarkt in 2024. Er is nu meer dan ooit behoefte aan mensen die mogelijkheden voor berichtgeving kunnen identificeren en communicatiekloven binnen organisaties kunnen overbruggen. Er zullen meer rollen zijn weggelegd voor mensen die inzichten uit data-analyse kunnen interpreteren en deze in mensentaal kunnen overbrengen aan iedereen die actie moet ondernemen. En omdat communiceren met machines in natuurlijke taal de norm wordt, hebben organisaties mensen nodig die met hen kunnen praten op de manier die de beste resultaten oplevert.”

  • Gemiddeld salaris communicatieadviseur: 2900 euro

Klinische vaardigheden in gezondheidszorg

„Artsen, verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers kunnen hun vaardigheden steeds beter uitbreiden met AI-tools. Maar menselijke kwaliteiten zoals emotionele intelligentie en empathie zullen altijd cruciaal blijven in hun rol. In ontwikkelde economieën worden banen in de gezondheidszorg vaak relatief goed betaald; een weerspiegeling van de specialistische vaardigheden, kwaliteiten en ervaring die nodig zijn om het werk goed te doen.”

  • Gemiddeld salaris verpleegkundige: 3406 euro

Datavaardigheden

„De AI-revolutie is gebaseerd op gegevens. En het wordt steeds belangrijker om te begrijpen hoe we deze gegevens omzetten in waarde. Om ethisch verantwoord en betrouwbaar te zijn voor belangrijke taken zoals het verbeteren van de gezondheidszorg en het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek, moet AI ook transparant en verklaarbaar zijn. Kennis van data science zal daarom een van de meest gevraagde vaardigheden zijn in 2024. Ze zijn essentieel om ervoor te zorgen dat machines gegevens gebruiken die we kunnen vertrouwen om beslissingen te nemen die we kunnen begrijpen.”

  • Gemiddeld salaris data scientist: 3650 euro

Interpersoonlijk netwerken

„Wie vrienden kan maken met de juiste mensen zal het altijd ver schoppen. Het opbouwen van een netwerk van anderen die ons kunnen helpen bij het bereiken van onze doelen en bij onze persoonlijke ontwikkeling is een cruciale vaardigheid. Dit betekent dat het ontwikkelen van het vermogen om banden te smeden op basis van vertrouwen en gemeenschappelijke doelen in 2024 nog even waardevol zal zijn als altijd.”

Cloud Computing-vaardigheden

„Tussen 2022 en 2030 zal de wereldwijde markt voor cloud computing naar verwachting groeien van 570 miljard dollar tot bijna 2,5 biljoen dollar. Dit betekent dat er een groeiende vraag zal zijn naar technische vaardigheden om grote en kleine bedrijven te helpen bij hun migratie naar de cloud.”

  • Gemiddeld salaris cloud engineer: 5150 euro

Machine Learning

„De AI-revolutie betekent dat machine learning een van de meest gevraagde vaardigheden zal zijn. In 2024 zal er nog steeds veel vraag zijn naar menselijke ML-ingenieurs, ondanks de vooruitgang in generatieve AI, waardoor zelfs technisch ongeschoolden AI-apps kunnen bouwen.”

  • Gemiddeld salaris machine learning engineer: 4300 euro

Cyberbeveiliging

„Datalekken, cyberaanvallen en hackpogingen komen steeds vaker voor en worden steeds ernstiger. Dat geldt ook voor de straffen voor bedrijven die de gegevens van hun klanten niet goed beschermen. Cyberbeveiliging is een wapenwedloop. Kwaadwillende individuen, groepen en zelfs door de staat gesponsorde actoren concurreren met beveiligingsspecialisten om snellere, krachtigere en intelligentere technologie in te zetten tegen hun tegenstanders. Al deze factoren betekenen dat het opbouwen van beveiliging en veerkracht tot de meest gevraagde vaardigheden zullen behoren in 2024.”

  • Gemiddeld salaris cyber security specialist: 3225 euro

Zo krijg je geld terug van NS bij vertraging met de trein

Zo vergroot je je werkgeluk (zonder te wisselen van baan)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties