Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 7 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Morgen vroeg uit de veren? Kleed je warm aan: gevoelstemperatuur ligt op -12 (!)

Moet je morgen vroeg de deur uit? Kleed je dan warm aan, want de gevoelstemperatuur ligt morgenochtend op maar liefst -12 graden. De werkelijke temperatuur daalt lokaal tot ongeveer -9 graden, maar door een straffe wind kan het veel kouder aanvoelen.

Na weken waarin het maar niet leek op te houden met regenen – 2023 was het natste jaar ooit gemeten – is er nu eindelijk een omslag in weertype in zicht. Vanuit het noorden komt de komende tijd koude lucht onze kant op en dat zorgt ervoor dat de temperatuur tot onder het vriespunt daalt.

Temperatuur daalt lokaal tot -9 graden

„Vannacht is er op grote schaal sprake van matige vorst, met temperaturen van -5. Morgennacht verwachten we op grote schaal temperaturen tot -8, lokaal zelfs -9 graden”, aldus Buienradar.

De komende dagen gaat het dus fors kouder worden dan we tot nu toe gewend waren. Maar dat niet alleen, doordat de wind blijft waaien met windkracht van 3 tot 4, voelt het ook nog eens een stuk kouder aan dan het werkelijk is.

Gevoelstemperatuur van ruim onder -10 graden

„Een temperatuur van -5 graden kan aanvoelen als -12”, aldus Buienradar. „Op grote schaal krijgen we de komende nachten en ochtenden dus te maken met een gevoelstemperatuur van ruim onder -10 graden, want de wind blijft de komende dagen voorlopig zo staan.”

Morgen waait het zelfs met windkracht 5. „Het wordt dan echt gemeen koud.” Wel kunnen we rekenen op een zonnetje, met overdag temperaturen van rond het vriespunt, maar de wind zorgt ervoor dat het zeer koud aanvoelt.

Wie in is voor een winterse wandeling of misschien zelfs wel schaatspret kan dat het beste doen op dinsdag en woensdag. Op deze dagen schijnt de zon volop en woensdag gaat volgens Buienradar ook de wind liggen wat zorgt voor een ‘echte mooie winterdag’.

855.660 kilo zout gestrooid in noorden en oosten van het land

Straat in Vught ontruimd vanwege verkeerd bezorgde e-reader: ‘Schaam me dood’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties