Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Geld & Carrière 3 okt 2023
Leestijd: 1 minuut

Huizenprijzen in EU voor het eerst in negen jaar goedkoper dan jaar eerder, dit land kent de sterkste daling

Huizen in de Europese Unie zijn in prijs gezakt in vergelijking met dezelfde periode, een jaar geleden. Het is voor het eerst in negen jaar tijd dat de huizenprijzen in het landenblok op jaarbasis zijn gedaald, meldt Europees statistiekbureau Eurostat.

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn de huizenprijzen met gemiddeld 1,1 procent gezakt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, meldt Eurostat.

Huizenprijzen in de EU

De zakkende prijzen volgen op de razendsnelle verhoging van de rente door de Europese Centrale Bank (ECB), bedoeld om de inflatie omlaag te krijgen. Die hogere leenkosten maken ook hypotheken duurder, waardoor huizenkopers minder ruimte hebben om een hoog bod uit te brengen op een huis.

Aan de verhoging van de rente tot het hoogste niveau ging juist een periode van historische lage rentes vooraf. Dit droeg er jarenlang juist aan bij dat de prijzen voor woningen en ander vastgoed hard stegen.

Daling het sterkst in deze landen

In Nederland werden woningen op jaarbasis 4,3 procent goedkoper, meldt Eurostat. Met een daling van bijna 10 procent was de neergang van de huizenprijzen het sterkst in Duitsland, gevolgd door Denemarken (min 7,6 procent) en Zweden (min 6,8 procent).

Maar niet overal daalden de huizenprijzen. Ze stegen elders ook nog. De sterkste stijging mat Eurostat in Kroatië, waar woningen bijna 14 procent duurder waren dan een jaar eerder.

Inflatie keldert tot laagste niveau sinds 2016, gaan we daar iets van merken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties