Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 26 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Werknemers zijn steeds vaker onderworpen aan screenings

De krapte op de arbeidsmarkt is groot, maar dat blijkt voor werkgevers geen reden om de teugels te laten vieren als het gaat om werknemers. Steeds vaker zijn medewerkers het onderwerp van screenings uitgevoerd door – of in opdracht van – de werkgever, blijkt uit cijfers.

Hoewel het afgaand op lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprek lastig is om te beoordelen of je beoogde collega een crimineel verleden heeft, zijn daar tegenwoordig bedrijven voor die screenings uitvoeren. En die hebben het druk vandaag de dag.

Werknemers onder de loep

Waar je vroeger wellicht nog weg kwam met een leugentje voor bestwil op je cv, is dat tegenwoordig een stuk lastiger. En niet alleen de feiten op het cv worden onder de loep genomen, ook worden (potentiële) werknemers vaker door de mangel gehaald om te controleren of zij schulden of een strafblad hebben.

In 2022 nam het gemiddeld aantal screening-aanvragen bij Validata Group met 20 procent toe. Gedurende de eerste maanden van 2023 was daarbovenop nog een stijging van ruim 14 procent te zien. Ondanks de grote getale openstaande vacatures deden uitzendbureaus, detacheerders en pay rolling-bedrijven meer screening aanvragen: in 2022 steeg dat aantal met ruim 10 procent.

Veel controle in de financiële sector

Vooral in de financiële- en zakelijke dienstverlening worden medewerkers relatief vaak onderworpen aan een controleonderzoeken. Volgens Harm Voogt, CEO van Validata Group, is de reden hiervoor tweeledig. Enerzijds hebben werkgevers een verantwoordelijkheid vanuit wet- en regelgeving. Werkgevers proberen de risico’s in te perken door werknemers met regelmaat te screenen.

Anderzijds werken in deze sectoren ook veel medewerkers vanuit huis. Daardoor hebben werkgevers minder zicht op werknemers. Dat maakt het complexer om uit te sluiten of de juiste kandidaat een bepaalde functie vervult. Naar verwachting zal het aantal screenings van werknemers die thuiswerken toenemen, stelt Voogt.

Ondanks krapte op de arbeidsmarkt wordt dus niet zomaar iedereen klakkeloos aangenomen. Heb je plannen om jezelf een extra diploma toe te schrijven op je cv? Dan is het sterk aan te raden om die plannen nog eens te heroverwegen.

Thuiswerken nog steeds populair, dit zijn de favoriete thuiswerkdagen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties