Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 25 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

‘Pechgeneratie’ krijgt mogelijk tegemoetkoming van kabinet – zo zit het

Als je deel uitmaakt van de ‘pechgeneratie’ krijg je binnenkort mogelijk een tegemoetkoming van het kabinet. Studenten voor wie geen studiebeurs beschikbaar was, krijgen dan maximaal 1400 euro als compensatie. Dat zegt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf.

Mocht die compensatie er echt komen, betekent dat niet dat je ‘m meteen krijgt. Je moet dan nog tot zeker 2025 wachten, omdat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) de komende jaren de handen vol heeft aan het terugbrengen van de studiebeurs.

Mogelijk tegemoetkoming voor ‘pechgeneratie’

Daarnaast hangt de hoogte van de tegemoetkoming af „van het aantal maanden zonder basisbeursrecht”, schrijft Dijkgraaf in een brief aan de Tweede Kamer. Ook „waar sprake is van een schuld wordt de tegemoetkoming in mindering gebracht”, stelt hij voor. „Wie geen schuld heeft opgebouwd, of de schuld heeft afbetaald, krijgt het bedrag uitgekeerd.”

Veel studenten hebben – of hadden – echter tienduizenden euro’s schuld. Dan komt 1400 euro nog niet in de buurt bij het aflossen van die schulden. Maar het is al iets meer dan het kabinet eerst van plan was, namelijk 1000 euro schuldvermindering. Dat hadden studentenbonden uitgerekend, toen de Kamer bij de compensatie steeds uitging van een bedrag van 1 miljard euro. Omdat er zoveel studenten onder het leenstelsel vielen, viel dat bedrag per student vrij laag uit.

Naast dat het dus tot 2025 kan duren voordat je die compensatie krijgt – als die er al komt – zit er nog een voorwaarde aan. Bijvoorbeeld een „prestatiebeurscriterium”. „Je moet sowieso binnen een aantal jaren afgestudeerd zijn. Dat is sowieso een belangrijk criterium.”

Dat het pas vanaf 2025 kan, komt ook omdat de tegemoetkoming wat „uitzoekwerk” vergt wie waar recht op had, legt de minister uit.

Bedragen basisbeurs

Gisteren werden de bedragen bekend die studenten binnenkort weer gaan ontvangen. Zo wil het kabinet studenten vanaf het collegejaar 2023/2024 een basisbeurs geven van 91 euro per maand als zij nog bij hun ouders wonen. Studenten op kamers krijgen 255 euro. Studenten zijn uiteraard blij dat de basisbeurs überhaupt terugkeert, maar de genoemde bedragen wekken weinig enthousiasme op. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vond de bedragen eveneens te laag.

Allerrijksten betalen veel minder belasting: ‘Pas belastingstelsel aan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.