Jana Witteman
Jana Witteman Geld & Carrière 12 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Solliciteren ouderwets? ‘De werkzoekende moet bewijzen geschikt te zijn’

De arbeidsmarkt is verhit, werkgevers vechten om werknemers en de ene na de andere arbeidsmarkttrend duikt op. In Metro’s gloednieuwe podcast De Werkvloer bestoken we iedere aflevering een beroepsexpert met vragen én buigt onderzoeker Rutger van den Berg zich over een nieuwe stelling over de arbeidsmarkt: ‘De traditionele sollicitatieprocedure moet verdwijnen.’ Of toch niet?

Van quiet quitting (het minimale doen wat er van je wordt gevraagd) tot rage applying (vanuit een woede jegens de eigen baas solliciteren bij een andere baas). De trends op de arbeidsmarkt schieten als paddenstoelen uit de grond. Daarom buigen we ons in de nieuwe Metro-podcast De Werkvloer over één van deze trends. Dat doen we samen met onderzoeker Rutger van den Berg. Hij is al twaalf jaar verbonden aan onderzoeks- en adviesbureau YoungWorks, waar hij onderzoek doet naar jongeren en werk.

Solliciteren

In aflevering één van de werkvloer bespreekt Van den Berg de traditionele sollicitatieprocedure. Want is die inmiddels niet behoorlijk verouderd? Met een veelvoud aan vacatures die openstaan ten opzichte van het aantal werkzoekenden, zijn er steeds meer bedrijven die experimenten uitvoeren om talent aan te trekken. Is ‘andersom solliciteren’ wél de ideale vorm van een sollicitatieproces?

„De traditionele sollicitatieprocedure volledig laten verdwijnen, dat vind ik een radicaal statement”, begint Van den Berg. Maar het is wel degelijk tijd om de nodige veranderingen aan te brengen, stelt de onderzoeker. Je ziet een vacature, schrijft een denderende motivatiebrief en vervolgens mag je – met wat geluk – op gesprek komen om te vertellen waarom jij de uitgelezen kandidaat bent voor de functie. „De sollicitatieprocedure zoals we die kennen bestaat al heel lang. Dat proces is heel erg gericht op de werkgever. De werkzoekende moet bewijzen geschikt te zijn.”

Sollicitatie-experimenten

Er wordt al geëxperimenteerd met nieuwe vormen van sollicitaties. Zo heeft Randstad een traject opgezet waarbij de werkgever langsgaat bij de werkzoekende, om te vertellen wat zíj te bieden heeft. „Dat komt voort uit de krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers moeten meer dansen naar de pijpen van werkzoekenden.” Of dat de ideale oplossing is, daar is Van den Berg niet zeker van.

Hoe dat ideale traject er volgens hem wel uitziet? Dat hoor je in de eerste aflevering van Metro‘s podcast De Werkvloer. Luister naar de podcast via onderstaande link, of via je favoriete podcast-app.

Vind jij dat wij een specifiek beroep absoluut niet mogen vergeten in De Werkvloer? Of heb je een tip, compliment of idee? Mail dan naar [email protected].

De Werkvloer is vanaf nu om de week op donderdagochtend te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Meester Leonie (34): ‘Als strafrechtadvocaat moet je hard zijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.