Thom Voogt
Thom Voogt Geld & Carrière 7 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Nederlanders kopen minder spullen, maar geven híer juist meer aan uit

Alles wordt duurder en onze portemonnee is daar de dupe van. Veel mensen zoeken daarom naar manieren om te letten op de kleintjes. Toch lijkt het er ook op dat we niet overal op willen bezuinigen. Nederlanders hebben in februari minder spullen gekocht, maar gaven wel meer uit aan diensten. Herkenbaar?

Vooral voedingsmiddelen, meubels en kleding lieten we vaker staan in de winkel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijs van eieren heeft momenteel een hoogtepunt bereikt.

Prioriteit ligt bij diensten

De uitgaven aan diensten stegen op jaarbasis met 7,4 procent, gecorrigeerd voor inflatie. Het CBS wijst erop dat in februari vorig jaar geen harde lockdown meer gold, maar cafés, restaurants en culturele instellingen nog wel een coronatoegangsbewijs moesten controleren van bezoekers. Diensten zijn goed voor meer de helft van alle uitgaven die Nederlandse consumenten doen.

https://twitter.com/statistiekcbs/status/1644210900931313664?cxt=HHwWgICw3cvGtNEtAAAA

Nederlanders gaven juist 2 procent minder uit aan spullen die langer mee moeten gaan, waarbij ze vooral minder kleding en producten voor de woninginrichting kochten. Daarnaast daalden de uitgaven aan eten, drinken, alcohol en tabak met 3,8 procent. Volgens het CBS bespaarden veel huishoudens ook op hun gasverbruik, maar tankten ze wel vaker benzine of diesel voor hun auto.

Minder verkocht

Eerder werd al duidelijk dat winkeliers in Nederland minder verkochten. Hetzelfde beeld rees op in Duitsland. Maar mogelijk verbetert de stemming onder consumenten. Zo waren ze volgens het CBS in maart minder negatief over de financiën in de toekomst. Daar staat tegenover dat de daling van de huizenprijzen woningbezitters mogelijk wat somberder maakt.

ING-econoom Marten van Garderen onderzocht pinbetalingen, iDeal-transacties en geldopnames bij de automaat en stelt dat de uitgaven van Nederlanders de afgelopen drie maanden nog goed overeind zijn gebleven. Dit ondanks de sterk gestegen prijzen voor het levensonderhoud en het lage consumentenvertrouwen. „Kennelijk bieden de inkomenssteun vanuit de overheid en aantrekkende loongroei nog redelijk wat tegenwicht.”

De Spaarrekening van Wouter (26): ‘Ik droom soms dat ik in het rood sta’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.