Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Geld & Carrière 16 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Meer Nederlanders hebben kopzorgen over geld, schaamte blijkt groot: ‘Groot deel bespreekt het met niemand’

Van je dagelijkse boodschappen tot de energierekening, alles werd het afgelopen jaar duurder. Steeds meer Nederlanders maken zich zorgen over hun financiële situatie, maar houden dit angstvallig geheim voor hun goede vrienden of familie. Econoom Carlijn Prins van het onderzoeksinstituut van Rabobank noemt deze ontwikkeling „zorgelijk”.

Dat blijkt uit een enquête die RaboResearch afgelopen september hield onder ruim 1500 Nederlanders.

Bijna helft van Nederlanders hield afgelopen jaar minder geld over

Uit de peiling komt naar voren dat 28 procent zich zorgen maakt over geld. Ter vergelijking: in 2020 was dat nog 18 procent. „Bijna de helft van de Nederlanders geeft aan dat zij afgelopen twaalf maanden minder geld overhielden”, zegt Prins. Dit heeft volgens de econoom meerdere oorzaken. „De coronalockdowns zijn voorbij, waardoor geld uitgeven weer makkelijker gaat. Daar komt natuurlijk bij dat veel prijzen het afgelopen jaar hard zijn gestegen.”

Uit het onderzoek blijkt ook dat 39 procent van de mensen met geldzorgen deze zelden of nooit bespreekt met zijn of haar naasten. De toegenomen inflatie en hoge energiekosten zijn volgens RaboResearch wél vaker een gespreksonderwerp. Prins: „Men bespreekt dus wel dat het leven duurder wordt, maar het lijkt alsof de impact daarvan op de persoonlijkere geldzaken, zoals rondkomen en financiële zorgen, minder vaak wordt aangesneden.”

Ook zorgwekkend: 63 procent van de Nederlanders met geldproblemen zocht in de afgelopen twaalf maanden geen hulp bij persoonlijke geldzaken. Denk hierbij aan mensen die vanwege geldgebrek rood stonden, geld hebben geleend en/of rekeningen te laat hebben betaald. 

‘Praten over geldzorgen levert misschien begrip of bespaartips op’

Prins denkt dat praten over geldzorgen juíst goed is. „Natuurlijk helpt een gesprek over geld je niet direct aan een hoger inkomen of lagere prijzen in de supermarkt, maar praten over geldzaken levert misschien wel begrip of bespaartips op van je omgeving, of een verwijzing naar de juiste instanties.”

Metro vroeg een aantal maanden geleden een budgetcoach nog om bespaartips. Hij tipte onder andere om geen boodschappen te doen met je kinderen en aan het eind van de dag naar de markt te gaan.

Na flater Jumbo valt WK Qatar-spotje Bavaria wél in de smaak: ‘Briljant’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.