Redactie Metro
Redactie Metro Geld & carrière 7 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Geld overmaken? Dat kan straks door je telefoon op iemand te richten

Als je iemand een biertje voor je laat halen in de kroeg, krijg je achteraf een tikkie (of niet, als ze in een gulle bui zijn). Maar in de toekomst moet daar verandering in komen. Dan kun je iemand een rondje voor jou laten halen en daar meteen voor betalen door je telefoon op die persoon te richten. Huh? Ja, volgens ING komt die manier van geld overmaken er in de toekomst echt aan, binnen enkele jaren zelfs al.

Samen met het Eindhovense chipconcern NXP heeft ING de technologie hiervoor zelfs al klaarstaan. En het blijft niet bij slechts je telefoon op iemand richten om te betalen: je zou ook in je bank-app kunnen zien wie er allemaal in de buurt rondlopen én op welke afstand ze van je staan. Dan selecteer je naar wie je geld wil overmaken. De ontvanger krijgt vervolgens een bevestigingsverzoek en als hij of zij dat accepteert is de betaling geregeld.

Heb je uiteindelijk te veel rondjes gehaald? Probeer dan deze manieren om te sparen die wetenschappelijk ondersteund zijn.

Geld overmaken door telefoon te richten op iemand

„Dan geef ik jou bijvoorbeeld 25 euro en dan zeg ik: ga jij even bier halen”, aldus Thijs Janssen, die aan het hoofd staat van ontwikkelafdeling ING Factory. Op dit moment kun je ook gemakkelijk een betaalverzoek sturen, maar daar heb je dan wel iemands telefoonnummer of emailadres voor nodig. Bij de nieuwe technologie hoef je dus alleen maar in de buurt te zijn.

Ook NXP-bestuurder Steve Owen is enthousiast. Hij legt uit dat de gebruikte ultra-wideband (UWB) technologie van NXP eigenlijk voor gebruik in autosleutels was bedoeld. Nu de bijbehorende chip ook voor betalingen kan worden gebruikt, lijken er grote kansen te zijn.

We hoeven echter niet te verwachten dat dit 1, 2, 3 mogelijk is. De technologie is nu namelijk alleen nog mogelijk op de nieuwste Samsung-telefoons. Als je een iPhone hebt, kun je het dus niet gebruiken. Dat komt omdat Apple dan eerst toestemming zou moeten geven voor het gebruik van de eigen technologie.

‘Over drie jaar is dit er’

Daarnaast moet het grote publiek er ook iets in zien. ING Factory werkt samen met zakelijke klanten elk jaar aan wel vijf of zes betaalinnovaties en die nieuwe snufjes worden niet allemaal gemeengoed. Het plan is nu om NEAR, zoals de nieuwe betaalmethode wordt genoemd, eerst binnen een kleine groep mensen te gaan testen. Dat moet als het goed is later dit jaar beginnen.

Een uitgewerkt verdienmodel heeft ING ook nog niet voor het idee. Maar dat is volgens Janssen niet zo gek. Werken aan dit soort projecten doet de bank vooral om „relevant” te blijven. Start-ups en andere banken zijn constant bezig met innovatie. ING vindt het belangrijk om daaraan mee te doen en liefst voorop te lopen. Dat kan de bank ook weer nieuwe lucratieve samenwerkingen met andere bedrijven opleveren. „Over drie jaar is dit er. Dat weet ik zeker”, voorspelt Janssen over het betalen door je telefoon op iemand te richten. „Of het nu met ons is of zonder ons.”

EK vrouwenvoetbal barst los: ‘Verwend geraakt met de Oranje Leeuwinnen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geld overmaken? Dat kan straks door je telefoon op iemand te richten
Sluiten