Erik Jonk
Erik Jonk Geld & Carrière 14 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Bereikbaar blijven voor de baas tijdens je vakantie? Veel Nederlanders voelen zich gedwongen

Veel Nederlanders voelen zich gedwongen om tijdens vakantie bereikbaar te zijn voor werk. Niet iedereen trouwens. Ook veel vakantiegangers uit ons land vinden het prima als de baas iets wil weten terwijl zij liggen te bakken op strand.

Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder ruim 1200 Nederlanders die in loondienst werken, uitgevoerd door PanelWizard. Eén op de zes heeft dus het idee dat tijdens de welverdiende vakantie de smartphone niet op ‘stil’ kan staan en dat ook de e-mail in de gaten moet worden gehouden. Ondanks die noodzaak heeft 37 procent van de werkende Nederlanders er geen problemen mee als hun werkgever hen tijdens vakantie belt of mailt.

Bereikbaar zijn op vakantie? Jongeren voelen druk

Vooral jonge Nederlanders hebben last van ‘vakantiebereikbaarheid’. Zo ervaart 25 procent van de 30-minners de druk om vanaf hun vakantie-adres bereikbaar te blijven voor hun baas of collega’s. Van de 30’ers heeft 13 procent hier last van. „Sommige werkgevers verwachten van hun werknemers dat ze altijd en overal bereikbaar zijn”, zegt Anna Braun van VPNdiensten.nl. En dus ook op vakantie. „Vanaf je vakantieadres snel een belletje of mailtje beantwoorden lijkt een kleine moeite. Toch kan dit de nodige werkstress opleveren, terwijl je niet voor niets vakantie hebt opgenomen. Zorg daarom altijd voor een goede overdracht voor je thuisblijvende collega’s. Zo houd je zelf de regie in handen. Op die manier heeft het werk geen reden om je tijdens vakantie lastig te vallen.”

vakantie bereikbaarheid werk baas
Illustratie: VPNdiensten.nl

Voor veel mensen blijkt bereikbaar zijn op vakantie sowieso geen probleem, bleek veel eerder al. De helft van werkend Nederland is hoe dan ook nooit een dagje offline.

Werklaptop mee in de koffer

Dat werknemers op vakantie bereikbaar blijven voor ‘de zaak’ is deels hun eigen verantwoordelijkheid. Zo blijkt uit het onderzoek dat een derde van de respondenten weleens hun zakelijke telefoon of laptop heeft meegenomen op vakantie. Mannen (39 procent) nemen vaker hun werkspullen mee op vakantie dan vrouwen (29 procent). Dit heeft mogelijk als gevolg dat een kwart van de werkende Nederlanders het werk moeilijk kan loslaten tijdens de vrije dagen. Jongeren tot 30 jaar (35 procent) hebben hier beduidend meer last van dan 60-plussers (20 procent).

vakantie werk bereikbaarheid
Illustratie: VPNdiensten.nl

Braun daarover: „Wanneer je je werkspullen mee hebt, verlaag je automatisch de drempel om dagelijks je mail en appjes te checken. Op die manier laat je het werk nooit helemaal thuis. Toch kan ik me goed voorstellen dat het even wennen kan zijn om op vakantie niets om handen te hebben en de werkdruk los te laten. Daarvoor heb ik één tip: geef jezelf eraan over en geniet van je welverdiende vakantie.”

Even een werkklusje op vakantie

Uit het onderzoek blijkt verder dat 42 procent van de Nederlanders weleens heeft gewerkt terwijl ze op vakantie waren. Ook nu pakken mannen (47 procent) tijdens vakantie vaker een werk-gerelateerde klus op dan vrouwen (36 procent). Toch gaan ook de vakantiewerkers er niet vanuit dat hun collega’s hetzelfde doen: 7 procent van de ondervraagden verwacht van hun kantoorgenoten dat zij vanaf hun vakantiebestemming bereikbaar zijn.

Braun: „Wanneer je van een collega een out of office ontvangt, vraag je jezelf waarschijnlijk af hoe dringend jouw mail is. Kan het een weekje wachten of kun je de klus zelf oppakken? Vanuit die gedachte ga je ook een stuk relaxter op vakantie. Het klinkt misschien hard, maar uiteindelijk is niemand onmisbaar en gaan de zaken gewoon door. Zeker als je er slechts een vakantieperiode tussenuit ben.”

De Spaarrekening van Dylan (28): ‘Ik spaar vaak een derde van mijn salaris’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.