Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 15 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

‘Ik wil af en toe blijven thuiswerken, maar mijn baas wil dit niet’

Wekelijks beantwoordt geld & carrière-redacteur Tessa Ham, ook verantwoordelijk voor de rubriek De Spaarrekening op Metro, een prangende lezersvraag. Met vandaag: wat kun je doen als je af en toe wil thuiswerken, maar je baas wil dat iedereen terug naar kantoor gaat?

Een collega die slurpt, stinkt of veel te luidruchtig zijn weekendplannen bespreekt. Daar zit niemand op te wachten. En wat is nu eigenlijk de juiste timing om loonsverhoging te vragen en de beste manier om te sparen? Het komt allemaal aan bod in de rubriek ‘Tessa geeft raad’.

“Beste Tessa, door berichten over dat het thuisadvies grotendeels vervalt, heeft mijn baas aangegeven dat we weer op kantoor gaan werken. Hij wil dat ik mijn volledige werktijd (vijf dagen) op kantoor ben. Ik vind de afwisseling van thuis en kantoor juist fijn. Hoe maak ik dat bespreekbaar? – Job”

Ook een geld & carrière-vraag voor Tessa?
📮 Mail haar op [email protected].

Af en toe blijven thuiswerken

Ha Job, je bent zeker niet de enige die de voordelen van het thuiswerken inziet. Negen op de tien werknemers die nu thuiswerken willen dit ook na de coronacrisis (deels) blijven doen, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Maar uit hetzelfde onderzoek blijkt dat werkgevers eerder beren op de weg zien. Het is aan jou om zoveel mogelijk van die beren weg te nemen.

Goed om te weten: volgens Brandmeester kun je het thuiswerken niet afdwingen. Door de Wet Flexibel Werken kun je wel een verzoek doen om (deels) thuis te werken, maar een werkgever hoeft dit verzoek niet per se goed te keuren. In 2021 zijn er meerdere rechtszaken geweest waarbij tot twee keer toe werd geoordeeld dat er geen algemeen recht op thuiswerken bestaat. Zelfs niet in coronatijd toen het thuiswerkadvies vanuit de overheid gold.

Dat is wellicht niet echt leuk om te horen, maar dat betekent niet dat je niet het gesprek met je baas aan kunt gaan. Denk voor het gesprek eens goed na over wat de voordelen van (deels) thuiswerken voor jou zijn en schrijf deze op. Filter vervolgens de voordelen eruit die zowel voor jou als voor de werkgever voordelig zijn. Deze kun je als argumenten gebruiken als je het gesprek aangaat.

Noteer je successen tijdens het thuiswerken

Wat je nog meer ter voorbereiding op het gesprek kunt doen, is het noteren van jouw successen tijdens het thuiswerken. De kans is veel groter dat een baas nu ‘ja’ zegt op het verzoek om deels thuis te werken dan in februari 2020. Door corona zijn er veel technologische hulpmiddelen gekomen. Maar je hebt bovendien laten zien dat je thuis net zo goed (of zelfs beter) kunt werken.

Om dit extra nadruk te geven, noteer je al je prestaties en successen die je hebt geleverd toen je vanuit huis werkte. Dat je dit thuis – en dan zelfs in een stressvolle onzekere periode – hebt weten te realiseren, is het grootste argument dat je in huis hebt. Probeer deze prestaties zo concreet mogelijk te maken: wat hebben jouw projecten daadwerkelijk opgebracht?

Tijdens het gesprek

Tijdens het gesprek zelf is het belangrijk dat je rustig en neutraal blijft. Als je in de verdediging schiet en boos wordt, bestaat de kans namelijk dat je niet meer goed kunt luisteren naar de bezwaren van je baas. Alleen als je deze goed weet, kun je ze ontkrachten.

Je kunt bijvoorbeeld duidelijke afspraken op papier zetten over zaken die hij belangrijk vindt, zoals de output die je levert of hoe en wanneer je bereikbaar bent voor andere collega’s.

Een andere optie – zeker als de rest van de collega’s wel naar kantoor terugkeert – is om af te spreken dat je begint met één dag in de week thuiswerken. Zo heb je in ieder geval één dag waarin je gefocust en zonder afleidingen aan de slag kan. Maar dan ben je wel grotendeels op kantoor en kan je bewijzen dat het ook na corona gewoon een goed idee is. Begin niet direct met dit idee, maar houd het achter de hand als drie of twee thuiswerkdagen geen optie lijken te zijn.

‘Ik denk eraan een nieuwe baan te zoeken vanwege mijn salaris’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.