Redactie Metro
Redactie Metro Geld & Carrière 25 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Werknemers zijn door thuiswerken minder loyaal naar hun werkgever

Een op de zes werkende Nederlanders is minder loyaal richting zijn werkgever dan voor de coronacrisis. De grootste oorzaak hiervan is het gebrek aan face-to-facecontact.

Dat blijkt uit onderzoek van hotelketen Zoku, uitgevoerd door Panelwizard. Dankzij het thuiswerken voelt tweederde van de respondenten zich minder verbonden met hun collega’s. Even snel een drankje doen met collega’s na het werk zit er in tijden als deze vaak niet in.

Cultuur van het bedrijf aangetast sinds thuiswerken

Ook na de coronacrisis blijft thuiswerken bij veel bedrijven gangbaar. Om ervoor te zorgen dat collega’s toch met elkaar in contact blijven, gaan steeds meer bedrijven (voor zover dat mogelijk is) over tot een hybride vorm van werken. Dat betekent dat werknemers grotendeels thuiswerken, en een aantal dagen in de week welkom zijn op de werkvloer.

Toch blijkt deze oplossing voor het grootste deel van de werknemers niet ideaal. Bijna zestig procent van de ondervraagden geeft aan dat de verhoudingen binnen het team aanzienlijk zijn veranderd sinds de coronacrisis. Bijvoorbeeld de groepsdynamiek. Veel deelnemers zeggen dat zelfs de cultuur van het bedrijf is aangetast. Dat heeft een grote impact, en zal in een hybride vorm niet zomaar opgelost zijn.

Werken is een teamsport

Vooral voor jongeren tussen de 20 en 30 jaar, die net zijn begonnen aan hun loopbaan, kan het (vele) thuiswerken nadelig uitpakken, zo blijkt uit recent onderzoek van de Vrije Universiteit.  „Autorijden leer je ook niet in je eentje. Werken is een ‘teamsport’, dus als een deel van het team thuis zit dan lijden juist jongeren daaronder”, zegt onderzoeker Kilian Wawoe.

Oplossingen voor deze veranderingen liggen volgens veel ondervraagden voor het oprapen. Een grote meerderheid van de respondenten vindt dat fysieke ontmoetingen bijdragen aan meer plezier tijdens het werk. Ze verkiezen deze momenten boven thuiswerken.

En van negen tot vijf, veertig uur per week, bij de baas op locatie? Echt van deze tijd lijkt dat niet meer. Werk heeft, mede door de pandemie, een hele andere vorm gekregen en er is ruimte voor vernieuwing ontstaan. Want wat als we de werkweek verkorten, maar hetzelfde salaris verdienen?

Lonen stijgen met bijna 3 procent, in welke sector moet je zijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.