Redactie Metro
Redactie Metro Geld & Carrière 16 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Universiteit laat vrijwilligers scripties nakijken: ‘Is dit een grap?’

De Leidse rechtenfaculteit vraagt oud-collega’s en emeriti om als vrijwilliger te helpen bij het nakijken van bachelorscripties. De rector van de universiteit noemt het „geweldig”, maar er klinken ook heel andere geluiden.

Door de coronacrisis tellen de universiteiten dit studiejaar meer eerstejaarsstudenten dan andere jaren. Het is zelfs zo druk dat de Leidse rechtenfaculteit wel heel erg out-of-the-box gaat: het werven van vrijwilligers om (bachelor-)scripties na te kijken.

‘Uitzonderlijk’

Als emeriti hoogleraren en oud-collega’s tijdelijk willen bijspringen, blijft er voor de echte docenten meer tijd over om met name de eerstejaars goed te begeleiden, is het idee. Hoogleraar civiel recht Willem van Boom opperde het idee en het was „meteen raak” bij rector Carel Stolker, die toezegde te gaan helpen, zodra hij rector-af is. „Geweldig initiatief”, zegt hij erover. „1400 tentamens of scripties nakijken is geen uitzondering. Ik roep daarom al mijn gepensioneerde collega’s en alumni op om te komen helpen #wijhelpenmee.”

Het idee kreeg meteen bijval van de Maastrichtse rector Rianne Letschert. „Goed idee! Bij ons hebben emeriti zich ook gemeld om te willen helpen. Fijn!!”

Maar zoals vaker bij nieuwe ideeën, valt het bij anderen helemaal verkeerd. „Ik schrik hier heel erg van. Scripties nakijken is een kerntaak. Dat moeten we toch met een betaalde staf kunnen doen”, schrijft universitair docent Saskia Bonjour.

Vrijwillig

„Vragen jullie die alumni en oud/-collega’s om dat als vrijwilligerswerk (dus onbetaald) te doen?”, vragen mensen zich ook af, waarna Stolker met ‘Ja!’ antwoordt. Wat weer op een ‘Absurd’ kan rekenen, en: „Is dit een grap? Waarom zou je het systeem zo inrichten dat je er onbetaalde vrijwilligers voor nodig hebt? Overigens mogen volgens mij externen helemaal geen cijfers geven, laat staan voor scripties.”

Lees ook: supers willen ouderenuurtjes afschaffen rond de kerst, en de alcoholklok ook

https://twitter.com/MatthijsWolters/status/1327726361574838275

Het nakijken van scripties is „structureel werk” en het stuit AOb-hoofdbestuurder Marijtje Jongsma dan ook tegen de borst, schrijft AOb. „Er is in het wetenschappelijk onderwijs geen sprake van een lerarentekort. Wel is er een hoge werkdruk en structureel overwerk door een tekort aan middelen voor docenten. Met dit vrijwilligerswerk laat je een onbevoegde onderwijswerk doen, terwijl jong talent niet aan de bak komt, of slechts op kortdurende tijdelijke aanstellingen.”

‘Geen oplossing’

Voorzitter Pieter Duisenberg van universiteitenvereniging VSNU noemt het werven van vrijwilligers „absoluut geen oplossing” en wil vooral dat de overheid meer geld uittrekt voor de universiteiten.

Dat er veel te doen was over zijn enthousiaste reactie, beaamde rector Carel Boon in een volgend bericht. „In minder dan 24 uur kwam van alles voorbij, van steun tot chagrijn. We blijven gelukkig een argumentatiegemeenschap.” Hij publiceert er een document bij waarin hij onder meer toelicht dat het „geen structurele oplossing voor de werkdruk” is en „de kwaliteit van het nakijken wordt gehandhaafd.” Het regent weer reacties.

https://twitter.com/fonolog/status/1328021135154421761

Vloedgolf

Het is overigens niet zo vreemd dat uitgerekend een rechtenfaculteit te weinig docenten telt om een vloedgolf van eerstejaars op te vangen. Van oudsher tellen de rechtenfaculteiten weinig docenten. In Leiden is er 1 docent op 35 studenten, bleek in 2018 bij een visitatie door onderwijskeurmeester NVAO, en slechts de helft van de docenten is gepromoveerd. Met de grote toestroom van nieuwe studenten zal de verhouding dit jaar nog schever zijn geworden.

Landelijk was de staf-studentratio afgelopen jaar 1 docent op 19,7 studenten, staat op de website van universiteitenvereniging VSNU.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.