Julia Osendarp
Julia Osendarp Eten & drinken 20 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Trainers en voedingsdeskundigen over ‘gezonde’ producten, die zij zelf vermijden

Duurzaam, biologisch, zonder suikers, vetarm of hoog in eiwitten. Producenten en supermarkten halen allerlei trucjes uit om hun producten aantrekkelijker voor de verkoop te maken, maar dat betekent niet dat een drankje, snack of product ook daadwerkelijk gezond is. Voedingsdeskundigen en trainers delen een aantal van die ‘gezonde’ producten, die zij liever in het schap laten liggen.

Omdat we tegenwoordig ons meer richten op een gezond voedingspatroon en leefstijl, speelt de industrie daar nu eenmaal op in. Maar volgens sommige kenners zijn niet alle producten voor iedereen geschikt. Verschillende trainers en voedingsdeskundigen vertellen aan Huffpost welke zogenaamde ‘healthy’ producten wat hen betreft helemaal niet zo gezond zijn.

Voedingsdeskundigen en trainers over zogenaamde ‘gezonde’ producten

1. Magere yoghurt en zuivelproducten

Vetarme en magere zuivelproducten zijn populair binnen onze dieetcultuur. Maar de gezondheidsdeskundigen waren het e over eens dat deze producten niet zo ‘gezond’ zijn als dat ze worden gepresenteerd.

Zo legt voedingscoach en personal trainer Stephen Holt uit dat ons lichaam vetten nodig heeft. „Onder meer om in vet oplosbare vitamines, zoals A, D, E en K op te nemen. Ik vertel aan mijn cliënten dat ik pas magere zuivelproducten neem, als zij mij een magere koe kunnen laten zien.”

Golfcoach Jamie Boudreaux legt uit dat aan bijvoorbeeld magere yoghurt vaak suikers worden toegevoegd. „Daarnaast kan het zo zijn dat je minder vol raakt van magere yoghurt, dan van volle yoghurt.” De golfcoach oppert om voor Griekse yoghurt te kiezen. „Dit heeft meer eiwitten en gezonde vetten en zorgt ervoor dat ik langer verzadigd ben.”

Overigens kunnen sommige mensen zuivel nu eenmaal minder goed verdragen, vanwege een allergie of bijvoorbeeld astma. Zo legt voedingsdeskundige Liana Werner-Gray uit dat zuivel „slijm op de longen kan veroorzaken.” Voor deze mensen zijn plantaardige producten een alternatief, zoals kokosyoghurt.

2. Sportdrankjes en energiedrankjes

Zoals de naam al doet vermoeden worden sportdrankjes veelal gedronken bij hoge inspanning. En de energiedrankjes, met cafeïne, worden regelmatig uit het schap getrokken om een lange dag door te komen.

Maar de trainers en voedingsdeskundigen benadrukken dat de voordelen van sportdrankjes niet opwegen tegen de nadelen. Fysiotherapeut Sami Ahmed legt uit dat energiedrankjes vol zitten met suikers en toevoegingen. En Kacie Shively, ook een fysiotherapeut, vertelt dat sportdrankjes heel erg kunnen verschillen in kwaliteit. De neon-kleurige drankjes zitten volgens haar eveneens vol met suikers en toevoegingen. „De naam ‘sportdrank’ wekt de illusie dat dit drankje gezond is en bedoeld is voor atleten.” Zij raadt aan om de etiketten te lezen en de populaire en bekende, suikerrijke, sportdrankjes over te slaan. Mocht je toch graag voor een sportdrank gaan? Dan adviseert Shively drankjes die bestaan uit verschillende elektrolyten. „Zoals atrium, kalium, calcium en magnesium.”

Personal trainer Chrisi Moutopoulos waarschuwt daarnaast voor de mierzoete energiedrankjes. „Ze zitten vol met cafeïne en suikers. Daarnaast kunnen ze effect hebben op de bloeddruk, gewichtstoename, hoofdpijn, angstgevoelens, problemen met je gebit, uitdroging en hartaandoeningen.”

3. Proteïnerepen

Fysiotherapeut Bianca Beldini legt uit dat een proteïnereep nooit kan voldoen aan een écht eiwitrijk product en volgens haar wordt er aan dit soort repen ook een hoop troep toegevoegd. Personal trainer Aroosha Nekonam beaamt dat en legt uit dat de reep vol zit met smaakmakers en suikers. „Een stukje kip of zalm is veel beter voor de eiwitinname dan een ‘chocoladereep’ waar eiwitten aan zijn toegevoegd.”

4. Granola/muesli

Lekker in de yoghurt of havermout? Wederom bevatten veel supermarkt-granola’s veel suikers en toegevoegde ingrediënten. Voedingsdeskundige Leah Isaacs benadrukt dat bekende supermarktmerken claimen dat hun granola’s meergranen, vet-arm of biologisch zijn. Maar nog steeds vol zitten met suikers en weinig gezonde stoffen bevatten. Volgens haar geldt dit overigens ook voor mueslirepen. Personal trainer Dominion Ezechibueze legt uit dat niet al deze repen slecht zijn, maar dat het overgrote deel veel suikers en smaakmakers bevat. Wederom een blik op het etiket werpen is daarom best handig. Iets wat Heel Holland Bakt-gezicht Janny van der Heijden ook eerder tegen Metro benadrukte.

5. Vleesvervangers

Personal trainer en yoga-instructrice Karina Blackwood belicht dat veel vleesvervangers uit meer bestaan dan alleen groenten en natuurlijke ingrediënten. „Vleesvervangers bevatten vaak natrium, conserveermiddelen en kunstmatige ingrediënten.” Zij oppert dan ook om zo veel mogelijk bij onbewerkt voedsel te blijven. „Zoals groenten, volle granen en eiwitten.”

De adviezen die deze voedingsdeskundigen geven, zijn geen algemene adviezen. Ieders lijf werkt anders, zeker als er sprake is van een ziektebeeld zoals bijvoorbeeld diabetes. Raadpleeg een arts of diëtist als je passende adviezen voor jou wil als het over voeding gaat.

Op de boodschappenlijst? Voedingsdeskundigen tippen lijst met ‘eiwitrijke’ en ‘koolhydraat-arme’ producten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.