Julia Osendarp
Julia Osendarp Eten & drinken 14 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de meest gezonde groenten en fruit, volgens onderzoek

‘Eet genoeg groenten en fruit’, dat is je vast vaak regelmatig verteld. Naast groenten, raadt men je namelijk aan om iedere dag twee stuks fruit te eten. Maar wist je dat er ook vruchten zijn die beschouwd worden als de gezondste onder de fruitsoorten? Daar werd namelijk onderzoek naar gedaan. Dit zijn de meest gezonde groenten en fruit.

Wetenschapper Jennifer Di Noia deed verschillende onderzoeken naar onze groente- en fruitinname. Ook onderzocht zij welke groenten en vruchten de meeste gezondheidsvoordelen hebben. Eerder schreef Metro overigens over deze exotische vrucht, wat een natuurlijk anti-rimpelmiddel zou zijn en nog meer gezondheidsvoordelen zou hebben.

Groentes gezonder dan fruit, volgens onderzoek

De wetenschappers keken naar verschillende factoren. Zo werd het vitaminegehalte, het aantal vezels, calorieën en het suikergehalte in het fruit onder de loep genomen. Zowel bij groenten en fruit werden al dit soort factoren bekeken.

De ranglijst wordt voornamelijk gedomineerd door groenten. Tot plek 27 in de lijst is er namelijk geen stuk fruit te bekennen. Waaruit je kunt concluderen dat een groot aantal groentes gezonder is dan fruit.

Winnende vruchten

Dat betekent echter niet dat je fruit over hoeft te slaan. Een gevarieerd voedingspatroon is namelijk het meest gezond voor een mens. Maar welk stuk fruit je volgens het onderzoek dan het best uit het fruitschap of bij de groenteboer haalt? Op plek 27 en 28 staan twee vruchten, namelijk de tomaat en de citroen. En ja, een tomaat is een vrucht, mocht je dat nog niet eerder begrepen hebben. En welke vruchten nog meer de top-41 van Di Noia hebben behaald? Naast tomaat en citroen, staan ook aardbeien, sinaasappel, limoen, grapefruit en bramen in de lijst.

Lijst met meest gezonde groenten en fruit

Di Noia stelde dus uiteindelijk een lijst samen van 41 soorten groente, fruit én kruiden die het goed doen op de gezondheidsladder. Benieuwd welke dat zijn? We zullen ze hieronder met je delen:

  1. Waterkers
  2. Chinese kool
  3. Snijbiet
  4. Bieten loof
  5. Spinazie
  6. Witlof
  7. Bladsla
  8. Peterselie
  9. Romeinse sla
  10. Mergkool
  11. Knolraap loof
  12. Mosterdplant loof
  13. Andijvie
  14. Bieslook
  15. Boerenkool
  16. Paardenbloemblad
  17. Paprika
  18. Rucola
  19. Broccoli
  20. Kalebas pompoen
  21. Spruitjes
  22. Ui
  23. Koolrabi
  24. Bloemkool
  25. Witte kool
  26. Wortel
  27. Tomaat
  28. Citroen
  29. IJsbergsla
  30. Aardbeien
  31. Radijs
  32. Winter pompoen
  33. Sinaasappel
  34. Limoen
  35. Grapefruit (roze en rode)
  36. Koolraap
  37. Knolraap
  38. Bramen
  39. Prei
  40. Zoete aardappel
  41. Grapefruit (wit)

Groenten en fruit die niet in deze lijst staan, zijn uiteraard niet ongezond. Het blijft gezond om voldoende groente en fruit te eten, ook buiten deze lijst om. Vooral een gevarieerd voedingspatroon is gezond. Dit zijn echter de groenten en fruit die uit dit onderzoek kwamen als ‘de meest gezonde’.

Dit is waarom je die ‘vieze’ sliertjes op een banaan beter wel kan eten

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.