Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

De evolutie van de fastfoodindustrie

Op 15 mei 1940, 80 jaar geleden, opende de eerste McDonald’s zijn deuren. Sinds dat moment is de hele fastfood industrie aanzienlijk veranderd. Ondanks dat het vandaag de dag de trend is om gezonder te eten is fastfood nog steeds erg populair. Metro onderzocht het fenomeen.

Het allereerste fastfood verscheen naar verluidt al in de oudheid. De Romeinen verkochten onder andere brood gedrenkt in wijn, gekookte groenten en stoofschotels met name voor de arme mensen op straat. Later in de middeleeuwen breide het menu zich uit met taart, gebak, vlaaien en wafels. Het allereerste restaurant werd geopend in 1860. Het verkocht de Britse fish and chips. Hotdogs en hamburgers werden pas later aan het begin van de twintigste eeuw enorm populair in de Verenigde Staten en dat was het begin van fastfood dat we tegenwoordig kennen.

Tegenwoordig kennen we een enorme variëteit aan fastfood. Hamburgers en frites zijn nog steeds de meest populaire soorten junkfood die er wereldwijd geconsumeerd worden. Toch, aan het begin van dit tijdperk waarin we meer bewust zijn van een gezonde levensstijl en de negatieve effecten van fast food besluiten veel ketens om salades en verschillende soorten broodjes op te nemen in hun menu.

De evolutie van de fastfoodindustrie
Een hamburgermenu van McDonald’s Foto: Getty Images

Gezonden concepten?

In China omtwikkelde men bij KFC een zogeheten ‘gezond’ concept en noemde het KFC Pro. Dit houdt in dat je daar salades en panini’s kan bestellen met eiwitten zoals garnalen, gerookte zalm en gegrilde (niet gefrituurde) kip. „Maar laat je niet misleiden”, aldus experts. Onderzoek, gepubliceerd door het Nederlandse analysebedrijf Elsevier, bevestigt dat eten in dergelijke restaurants ongezonder is dan dertig jaar geleden.

De belangrijkste reden hiervoor is de aanzienlijke stijging van natrium(zout) in alle menucategorieën, evenals de portiegrootte. Producten kunnen dus een ongelooflijk scala aan ziekten veroorzaken, waaronder obesitas en hartproblemen.

Een lekkere hamburger met frietjes. Foto: Getty Images

Geniet met mate

„Als we het zo nu en dan consumeren, is het geen probleem”, zegt Brenda Chavez. De in Spanje gevestigde schrijver en journalist legt aan Metro uit dat we wel moeten begrijpen dat het niet gezond en ook niet duurzaam is. „Gezond voor ons en onze planeet is vers voedsel dat door de natuur wordt geproduceerd. Dat wil zeggen, echt voedsel dat niet door de industrie is gemaakt en niet te veel bewerkt is. Dus voedsel uit de akkerbouw met hoogwaardige grondstoffen en indien mogelijk ecologisch.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De evolutie van de fastfoodindustrie
Sluiten