Erik Jonk
Erik Jonk Podcasts 15 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Carice van Houten blikt terug op arrestatie en vond het ‘wel ontspannend’

Als de naam Carice van Houten valt, gaat het tegenwoordig over klimaatactivisme in plaats van acteren. Zo ook vandaag weer in een podcast (al kwam daar het acteren zeker óók aan bod).

Dat Carice van Houten een van onze beste – zo niet de beste – actrices is, staat buiten kijf. Zij valt tegenwoordig echter ook op bij haar strijd voor een beter klimaat. De 46-jarige actrice zegt gedreven te zijn door de liefde voor haar 6-jarige zoontje. Die zou later nooit moeten kunnen vragen: „Mam, waarom heb je niets gedaan toen het nog kon?” Onlangs gaf Van Houten aan dat zij steunt vindt bij een klimaatpsycholoog. Alleen het bestaan van dat beroep, leverde online al een hoop heisa op.

Heisa om Carice van Houten (en anderen)

Nu was Carice van Houten samen met liedtekstschrijver Jurrian van Dongen te gast in de podcast Peptalk van Pepijn Schoneveld. Van Houten werd eind mei als een van de bekende gezichten gearresteerd tijdens het zoveelste klimaatprotest op de A12 in Den Haag. Ook daarover ontstond weer heisa, omdat bijna niemand van de bijna 1600 opgepakte klimaatactivisten wordt vervolgd.

Tja, waar praat je dan over, als je als Pepijn Schoneveld Carice van Houten tegenover je hebt zitten? Over die arrestatie natuurlijk. Want hoe kijkt de ‘klimaat-actrice’ daar op terug?

‘Stelt geen reet voor in vergelijking met Iran’

Leavecaricealone heet het Instagram-account van Carice van Houten, maar dat gaat natuurlijk even niet als je gast in een podcast bent. En dan nog live met publiek ook.

Van Houten vond haar aanhouding tijdens de klimaatdemonstratie van Extinction Rebellion op de A12 eerlijk gezegd „geen reet” voorstellen. Het was zelfs wel lekker, als we dat zo mogen interpreteren: „Ik heb het als iets heel ontspannends ervaren.” Carice van Houten vindt dat de arrestatie haar heel erg meeviel. „Als je in Iran de straat op gaat, heb je die luxe natuurlijk niet. In die zin stelt het echt geen reet voor.”

De actrice was naar eigen zeggen aan het twijfelen of ze zich wilde laten oppakken, of niet. „Dan voeg ik echt de daad bij het woord. Dan ben ik niet alleen maar een beetje aan het praten en twitteren. Dus ik dacht: ik ga daad bij het woord voegen. Ik vond het wel spannend. Er staan allemaal van die grote mannen. Ik ben nog nooit van m’n leven opgepakt.”

Organisch moment Carice van Houten

Het moment waarop Carice van Houten werd gearresteerd omschrijft zij als ‘organisch’. „En ik voelde me ook heel veilig, omdat we zo kwetsbaar en ook geweldloos daar gewoon zaten, dacht ik: we doen niets verkeerd, dus er kan eigenlijk niet zo heel veel misgaan.”

Vlak voor zij werd gearresteerd, kwam er een politieagent naar haar toe. „Die stak haar hand zo uit en toen zei ze: ga je met me mee? En toen zei ik: ja, ik ga met je mee. Dus ik liep mee, ik had me ook niet verzet”, vertelt Van Houten. „Ik liep de bus in en toen was het eigenlijk tien minuten een soort schoolreisje. Ze zetten ons bij ADO Den Haag af en toen zeiden ze: jullie kunnen allemaal weer gaan.”

Nadia over mensen die geen druppel meer drinken: ‘Ik ben door alcohol en drugs alles kwijtgeraakt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.