Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 28 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Grote frustratie bij politie vanwege het niet vervolgen van klimaatactivisten die A12 bezetten

Onder politiemensen die gisteren bij de blokkade van de A12 in Den Haag aanwezig waren, is grote frustratie ontstaan. Dat meer dan 1500 mensen die werden aangehouden nu niet vervolgd worden, is bij de politie in het verkeerde keelgat geschoten.

Dat bevestigt de voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD. Hij zegt veel telefoontjes en appjes van gefrustreerde agenten gehad te hebben. „Politiemensen zeggen tegen mij: wij zijn massaal opgetrommeld, maar we hebben veel ander politiewerk te doen. Als je dan als politie massaal gaat aanhouden omdat er tal van strafbare feiten worden begaan, en daarna automatisch voor bijna alle zaken seponering volgt, is dat niet bepaald goed voor de motivatie.”

Politie houdt 1579 activisten aan

Bij de blokkade van de A12 werden gisteren 1579 klimaatactivisten door de politie aangehouden. De meeste demonstranten waren al snel weer op vrije voeten en worden niet vervolgd. Veertig mensen werden opgepakt vanwege strafbare feiten als bekladding of belediging en worden wel vervolgd.

Volgens het OM maakten veel demonstranten zich schuldig aan een strafbaar feit, namelijk de overtreding van de Wet op openbare manifestaties. „Maar dat is een gering strafbaar feit”, legt een persofficier in een video op Twitter uit. „We hebben inmiddels de ervaring dat de meeste demonstranten zich vreedzaam opstellen. In die gevallen zouden wij geen hoge straffen eisen. En de verwachting is ook niet dat de rechter een straf zou opleggen.”

‘Zorgen dat rechtsstaat geloofwaardig blijft’

„Hoe verklaar je nou dat bij de ene demonstratie wel vervolgd wordt en bij de andere niet?”, vraagt Struijs zich af. „We moeten zorgen dat we als rechtsstaat geloofwaardig blijven, en de rechtsgelijkheid niet in het geding komt.”

Hoofdbestuurder van de Nederlandse Politiebond, Koen Simmers, reageert op Twitter cynisch dat de politie de volgende keer niet op hoeft komen draven. „En ook niet bij andere demonstraties, (winkel)diefstallen van een paar levensmiddelen, stilstaande voertuigen en tractoren of een bbq op de (snel)weg. Het is toch maar een gering feit.”

Ook politiebond ACP reageert verbaasd

Wim Groeneweg, voorzitter van politiebond ACP, noemt het besluit van het OM om de demonstranten niet te vervolgen onbegrijpelijk. „Respect voor al die agenten die uit het hele land ingezet worden. Het gaat fors ten koste van vrije tijd van agenten en de reguliere politiewerkzaamheden”, zegt hij. ACP-woordvoerder Maarten Brink zegt op Twitter dat hij zich uitermate verwondert. „Veel politie werd ingezet uit vrije dagen, andere werkzaamheden bleven liggen, basisteams kregen met moeite diensten rond.”

Ook de afdeling Zeeland-West-Brabant van ACP, die politiemensen inzette in Den Haag, is verbaasd. „Zoveel capaciteit verspillen om er vervolgens geen ‘vervolging’ aan te geven? Laat deze politiemensen dan gewoon hun werk in de wijken doen! Daar zijn tekorten.”

Lugubere rechtszaak: begrafenisondernemer bewaarde lichamen maandenlang

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.