Richard Otto
Richard Otto Podcasts 24 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de 5 podcast-tips van… Bas Hakker

Podcasts zijn er te kust en te keur. Om je wegwijs te maken, laat mediaplatform Spreekbuis.nl wekelijks een mediapersoon zijn of haar favorieten selecteren. Met vandaag: de vijf favorieten van Bas Hakker.

Media- en marketingjournalist Bas Hakker schreef onlangs het boek ‘Jouw contentmarketing op een bierviltje’, over hoe ondernemers aan de slag kunnen met blogs, podcasts en video. Bovendien maakt hij met Jos Govaart en Robert Maaskant de podcast FC Mediacircus over sport en media. Bas is zelf een groot liefhebber van podcasts.

De vijf podcast-tips van Bas Hakker

1. Dick Voormekaar Podcast

Zonder concurrentie de allerbeste sportpodcast die er is. Michel van Egmond, aka ‘de bestsellerauteur’ en Martijn Krabbendam (‘de clubwatcher’) maken een podcast over niks. Feyenoord is dan wel de basis, maar het gaat vooral over de millennialwereld van producer ‘Skiete Sjoerd’, de cultstatus van trainer ‘Arend Martijn Slot’, Martijns voorliefde voor makkelijke vechtfilms, het leven als mannen on the road, Aadje echte voetbaljongûh de Mos en die kok uit Zeeland die Van Egmond perfect kan imiteren (‘da moe allemoal perfect zijn hé’).

2. De Krokante Leesmap

Nog steeds iconisch goed door de wisselwerking tussen de immer boze Marcel van Roosmalen, verwende millennial Noortje Veldhuizen en zeer handige producer Roelof de Vries die altijd bizarre volksmuziek paraat heeft in de categorie ‘Ze kunnen kletsen wat ze willen’ (maar 12 vrouwen hebben 24 billen). Tegenwoordig recenseren ze YouTube video’s, maar daar gaat het gelukkig niet om. Op een podcast móéten verschillende karakters immers een beetje ouwehoeren met elkaar, daarvoor zijn podcasts bedoeld.

3. In het wiel

Hidde van Warmerdam en Thijs Zonneveld maken samen een geweldige podcast over wielrennen (en datzelfde doen ze rond de Olympische Spelen over andere sporten). Hidde is een goede aangever van Thijs en die laatste is eigenwijzer, beter geïnformeerd, meedogenlozer, irritanter, onaangepaster en nieuwsgieriger dan heel veel van zijn collega’s in de sport. Thijs durft om niet aardig te zijn en dat is een jaloersmakende eigenschap voor een journalist.

4. De stemming van Vullings en Van der Wulp

De vaste volgers van deze podcast met tv-mannen Joost Vullings (EenVandaag) en Xander van der Wulp (NOS) snappen nu eindelijk hoe de politiek werkt; alles is strategie en niets gebeurt zomaar. De mannen zijn zó ervaren dat ze het spel perfect kunnen uitleggen waardoor politiek opeens leuk wordt. En ja, daar worden ze zelf ook een beetje cynisch van soms. Leuk: het metadingetje waarbij ze steeds (moeten) zeggen bij welk programma ze werken en de imitatie van Frans Bromet.

5. Teun en Gijs vertellen alles

Er is zoveel tegelijk goed én irritant aan deze podcast met Teun van de Keuken en Gijs Groenteman dat je móét luisteren. Goed is dat ze elkaar door en door kennen, vriendschap werkt perfect in podcasts omdat het dan op een keukentafelgesprek lijkt. Ook leuk is de rol van de moeder van Gijs, Hanneke die perfect kan vertellen. Bovendien zijn de mannen gewoon grappig en zeggen ze alles over iedereen (check de Christenslis). Irritant is het tikkie elitaire Amsterdam Zuid jargon en de overdreven zelfanalyses waarbij ze zichzelf oprecht zielig vinden. Maar ja, je blijft toch luisteren naar deze mannen.

Dit zijn de 5 podcast-tips van… Lukas Pauka

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.