Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 24 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Rusland valt Oekraïne binnen, explosies in steden, ‘volledige oorlog begonnen’

Het is na tijden van voorspellingen zover, Rusland is Oekraïne binnengevallen. Vladimir Poetin is volgens Dmytro Kuleba, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, „een volledige oorlog tegen ons begonnen”. Rusland voert volgens de minister momenteel aanvallen uit op vredige steden in Oekraïne. Inwoners van de aangevallen steden zoeken schuilkelders op.

De Oekraïense ambassadeur bij de Verenigde Naties Sergei Kislitsia heeft tijdens de spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad, die vannacht gaande was op het moment dat de aanval in begon, gevraagd aan de Russische gezant Vasili Nebenzjaom om „een einde te maken aan de oorlog”.

CNN meldt dat al enkele honderden doden zijn gevallen. De Amerikaanse zender baseert zich op een bron bij het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken. Het luchtruim boven Oekraïne is gesloten.

‘Rusland, stop de oorlog in Oekraïne

De Oekraïense ambassadeur heeft de VN tijdens de spoedzitting ook gevraagd „al het mogelijke te doen om deze oorlog te stoppen”. Voordat de vergadering gesloten werd, richtte de Oekraïense ambassadeur zich nog eenmaal tot de Russische gezant. „Er is geen vagevuur voor oorlogsmisdadigers. Zij gaan regelrecht naar de hel, ambassadeur”, stelde hij.

https://twitter.com/PoisedTactical/status/1496732971268722695

Russische troepen arriveerden volgens het Russische persbureau Interfax vannacht in de Oekraïense kustplaatsen Marioepol en Odessa. Eerder klonken in het gebied explosies.

Ook op veel andere plekken in Oekraïne klinken intussen explosies en beschietingen. Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken is Rusland begonnen met een grootschalige invasie. Momenteel wordt onder meer de internationale luchthaven van de hoofdstad Kiev geëvacueerd.

‘Poetin, haal de troepen terug’

Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties heeft zich na de aangekondigde „militaire actie” in Oekraïne – Poetin kondigde die op de Russische staats-tv aan tijdens de vergadering van de VN (volgens deskundigen was de toespraak maandag al opgenomen en de actie in Oekraïne dus volledig gepland) – rechtstreeks tot de Russische president Vladimir Poetin gericht. „In naam van de mensheid, haal de troepen terug naar Rusland”, vroeg hij.

Guterres, die sinds 2017 secretaris-generaal van de VN is, vervolgde zijn betoog door te stellen dat de aanval „het treurigste moment van zijn ambtstermijn” is.

Luchtalarm in Kiev

In de Oekraïense hoofdstad Kiev klinkt het luchtalarm, meldt persbureau AFP. Volgens journalisten van CNN ging het luchtalarm er rond 7.00 uur lokale tijd vanochtend af, er werden vooralsnog geen raketten waargenomen. Lokale media melden wel dat inwoners van de stad al naar de schuilkelders trekken. Tegelijkertijd klinken er explosies in verschillende steden in Oekraïne.

https://twitter.com/Lukewearechange/status/1496733124427931648

Het gaat naast Kiev onder meer om de steden Charkov, Odessa en Kramatorsk. Op beelden op sociale media is te zien hoe zwarte rookpluimen opstijgen. Dit zou onder meer het geval zijn bij het militaire vliegveld van Charkov, de op één na grootste stad van Oekraïne in het noorden van het land.

In de kustplaatsen Marioepol en Odessa zijn niet alleen explosies waargenomen, maar volgens persbureau Interfax ook Russische troepen gesignaleerd.

‘Zware sancties tegen Rusland’

De Europese Unie komt met nieuwe zware sancties voor Rusland. Die zullen „enorme en ernstige gevolgen hebben” voor het land, kondigen de voorzitters van de Europese Commissie en de raad van regeringsleiders van de EU-landen aan.

De wereld zal Rusland afrekenen op de aanval die het land heeft ingezet op Oekraïne, zegt de Amerikaanse president Joe Biden. Hij spreekt van een voorgekookte oorlog, die niet is uitgelokt en ongerechtvaardigd is.

De aanval op Oekraïne die Rusland in de nacht van woensdag op donderdag is begonnen „zal rampzalig verlies van levens en menselijk leed brengen”, vreest Biden. Daarvoor is volgens hem „alleen Rusland verantwoordelijk”.

De VS en hun bondgenoten zullen de „nodeloze agressie” vandaag beantwoorden, kondigt Biden aan. Dan zal hij „verdere consequenties” voor Rusland bekendmaken.

Historicus en Rusland-deskundige Marc Jansen besprak tegenover Metro de situatie in (en tussen) Oekraïne en Rusland tot dan toe in vijf vragen en antwoorden.

Twee coronawetten door de Eerste Kamer, terwijl we versoepelen. Hoe zit dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.