Richard Otto
Richard Otto Podcasts 16 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de 5 podcast-tips van… Frank Kromer

Podcasts zijn er te kust en te keur. Om je wegwijs te maken, laat mediaplatform Spreekbuis.nl wekelijks een mediapersoon zijn of haar favoriete podcasts selecteren. Met vandaag: de vijf favorieten van Frank Kromer.

Frank Kromer werkte jarenlang als journalist voor De Telegraaf, Het Parool en BNR Nieuwsradio en is mede-oprichter van Microphone Media, een podcast agency die merken en organisaties (waaronder Nationale Nederlanden, bol.com en de ANWB) helpt met het bedenken en maken van podcasts.

5 podcast-tips van Frank Kromer

1. The Missing Cryptoqueen

„De eerste keer dat ik de klanken van het Londens-Bulgaarse vocalenkoor in deze podcast hoorde, was ik meteen verkocht. Muziek is zo essentieel voor een podcast; en deze soundtrack is echt waanzinnig. Het past perfect bij het bijzondere verhaal van een vrouw die claimt dé bitcoin-killer te hebben ontwikkeld. Een vrouw die niet veel later van de aardbodem verdwijnt. In de podcastserie (gemaakt door de BBC) is ook een heerlijke rol weggelegd voor een foute Nederlandse verkoper.”

2. Heaven’s Gate

„In 1997 plegen 39 mensen in paarse gewaden gezamenlijk zelfmoord in een huis in de buurt van San Diego. Alleen door hun eigen verkozen dood, konden ze opgehaald worden door een UFO die ze naar het volgende niveau zou brengen. In Heaven’s Gate horen we het bijzondere verhaal van een Amerikaanse cult rondom leiders Ti en Do. Wat deze serie zo bijzonder maakt is dat de presentator Glynn Washington (wat een heerlijke zware stem) zelf is opggegroeid in een cult. Daardoor kan hij een extra laag toevoegen aan het verhaal. Echt een aanrader.”

3. De Kunst van Kiezen

„In de journalistiek heb ik altijd geleerd: je bent zo goed als je laatste werk. Samen met Vice hebben we deze podcastserie gemaakt voor Nationale Nederlanden. Een podcastserie over de psychologie van keuzes maken. In elke aflevering hoor je persoonlijke (en soms aangrijpende) verhalen van mensen die een grote keuze hebben gemaakt in hun leven.

Deze verhalen worden vervolgens ontleed door psychologen. Want hoe maken we precies keuzes, wat is een onderbuikgevoel en wat doet sociale druk met ons?”

4. Een dik uur Ischa op de Radio

„De interviews van Ischa Meijer zijn legendarisch. In deze serie blikt Anton de Goede met vriend en vrijheid aan de hand van oude interviews (en in sommige gevallen een voordracht) terug op de persoon Ischa. De brutaliteit, de humor en de oprechte interesse van Ischa zijn heerlijk om naar te luisteren. Hoogtepunten zijn de afleveringen met David de Jongh, Jan Haasbroek, Helmert Woudenberg en Ramsey Nasr. Voor iedereen die geïnteresseerd is in journalistiek en media is deze serie eigenlijk verplicht lesmateriaal.”

5. Blindspot

„Door de recente gebeurtenissen in Afghanistan, is het interessant om te luisteren naar Blindspot; een serie over de aanloop naar 9/11. Soms valt je mond open als je hoort hoeveel steken de Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben laten vallen. Zo leer je ook dat 9/11 niet uit de lucht kwam vallen, maar dat het eigenlijk al tien jaar wachten was op een terroristische aanslag van deze proporties. Je wordt meegenomen naar het Egypte van de jaren tachtig, naar de Filipijnen en naar de grotten van Afghanistan. Een geschiedenis waar ik maar weinig van af wist.”

Dit zijn de 5 podcast-tips van… Koen Maas

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.