Richard Otto
Richard Otto Podcasts 9 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de 5 podcast-tips van… Koen Maas

Podcasts zijn er te kust en te keur. Om je wegwijs te maken, laat mediaplatform Spreekbuis.nl wekelijks een mediapersoon zijn of haar favoriete podcasts selecteren. Met vandaag: de vijf podcast-tips van Koen Maas.

Na een lange tijd bij NPO Radio 2 & 3FM te hebben gewerkt als eindredacteur en manager van de online-afdeling, is Koen Maas als freelance content creative aan de slag gegaan. Daarbij kwam ook een nieuwe vaardigheid om de hoek kijken. Podcasts maken. En in zijn geval zelfs De Perfecte Podcast. Een reeks gesprekken en specials met makers, kenners en liefhebbers over de rijke geschiedenis van… Suske en Wiske!

Zijn voorkeur gaat uit naar de wat kleurrijkere podcasts. „Kletscasts als Teun en Gijs of De Shitshow zijn vermakelijk en luisteren prima weg. Is er echter meer aandacht besteed aan research, soundscaping en een goede opbouw, dan is dat van een ongekende meerwaarde voor je luisterplezier.”

5 podcast-tips van Koen Maas

1. ‘Hans’ van NRC

Een aangrijpend en rijk gedocumenteerde podcast over het vernevelen van Hans. Deze vrolijke Amsterdammer lijdt aan de ziekte van Alzheimer en de maker van de podcast heeft Hans en zijn gezin op de voet gevolgd tijdens dit proces, tot aan de overgang naar het verzorgingshuis aan toe.

2. The Ratline van BBC 4

True crime is populair, maar vaak blijf je na afloop toch wat ontevreden achter door de uitkomst. Niet bij The Ratline. Een podcast over een Britse journalist die erachter komt dat de vader van een Oostenrijkse vriend een befaamde nazi was. Na de oorlog heeft hij jarenlang in de Alpen verscholen gezeten en later zelfs nog in het Vaticaan. Geweldig gemaakt, met Stephen Fry als een van de stemacteurs.

3. Dolly Partons America

Een van de beste podcastdocumentaires die ik tot nu toe heb gehoord. Een reeks over het fenomeen Dolly Parton en haar invloed en nalatenschap in Amerika. Niet alleen met gastsprekers en een enthousiaste zoektocht, maar ook met Dolly Parton zelf.

4. Missing Richard Simmons

Ook al zo’n pareltje. Fitnessfenomeen en TV-ster Richard Simmons was in de jaren tachtig en negentig niet van de buis te slaan. Toch bleef hij altijd op vrijdag een dansklasje les geven. Tot hij op een dag van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. Een van zijn leerlingen gaat op zoek naar hem.

5. De Grote Harry Bannink podcast

Het eerste gesprek, waarin Gijs Groenteman met Hans Dorrestijn in gesprek gaat over zijn verleden met Harry Bannink, is meteen raak. Informatief, grappig en letterlijk een tranentrekker, als Dorrestijn de waterlanders laat vloeien. Daarna is het alleen maar smullen van mooie anekdotes. Het gaf voor mij de doorslag om zelf De Perfecte Podcast te gaan maken.

Dit zijn de 5 podcast-tips van… Jacob de Vries

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.