Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Lifestyle 8 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Breek de week: 5 tips om je hoofd leeg te maken

Het is woensdag: tijd om de week te breken. Na drie werkdagen kan je hoofd al snel vol zitten. Je wordt wat prikkelbaarder en je energie is laag. Om er de rest van de week nog tegen aan te kunnen is het belangrijk om tussendoor even je hoofd te legen. Gelukspsycholoog Josje Smeets deelt 5 tips hoe je dit het beste kunt doen.

„In je hoofd zit een interne batterij, net als in je telefoon”, legt Smeets uit. „Als je de hele tijd bezig bent, raakt de batterij op een gegeven moment gewoon leeg. Wat wij als mensen vergeten is om af en toe op te laden.” Doe je dit niet, dan beland je volgens Smeets in de energiebesparingsstand. „Je kan van alles, maar stiekem ben je moe en prikkelbaar.”

Gelukspsycholoog geeft tips

Als je je hersens dus niet af en toe de tijd geeft om weer helemaal ‘prikkelvrij’ te worden, zul je uiteindelijk meer sombere gedachtes krijgen, minder positief worden en afweziger zijn. Als gelukspsycholoog zorgt Smeets ervoor dat dit voorkomen wordt. „Ik voorkom dat mensen gaan denken ‘shit, is dit mijn leven nu?'”.

Wanneer je jezelf vergeet op te laden, zul je ook minder goed slapen, minder verstandig eten en minder zin hebben om leuke dingen te doen. Genoeg redenen om je hoofd tussendoor even leeg te maken dus.

5 tips om je hoofd leeg te maken

1. Bewegen

De vier belangrijkste gelukshormonen zijn serotonine, dopamine, endorfine en oxytocine. Bewegen is de enige manier om deze alle vier tegelijkertijd in je brein vrij te laten komen, legt de gelukspsycholoog uit. „Deze hormonen blijven tot 12 uur lang in je systeem na je workout. Dat betekent dat je 12 uur lang zaken in het leven gewoon beter aan kan.” Een tip van haar: ga dus ‘s ochtends sporten in plaats van ‘s avonds, dan neem je dat gevoel mee de dag in.

2. Mediteren

Volgens Smeets zijn er twee verschillende soort mensen. De ene groep kan goed ontspannen in stilstand, bijvoorbeeld door yoga en meditatie. De andere groep ontspant beter in actie: zij gaan liever hardlopen. „Zoek voor jezelf uit bij welke groep je hoort. Wat past beter bij je?” Al is meditatie wel iets wat je moet oefenen: „Ik vind het zelf verschrikkelijk, maar ik adviseer het altijd.” Het kan namelijk helpen tegen stress, verbetert de focus en concentratie, en zorgt voor betere emotionele balans. Je creëert wat ontspanning voor jezelf.

3. Schrijven

Schrijf alles op wat er zich in je hoofd afspeelt. Het maakt niet uit wat, als je maar schrijft. „Mensen die ik coach hebben er vaak geen zin in, maar het helpt echt.” zegt Smeets. Weet je niet zo goed hoe je moet beginnen? Begin bij het maken van een mindmap. Je kan het zien als een soort van brain dump: door alles op te schrijven ruim je je hoofd letterlijk op. Je veegt je hoofd leeg.

4. Knuffelen

Van het gelukshormoon oxytocine krijgen we een gevoel van vriendschap, liefde en vertrouwen. Het maakt ons sociaal en je voelt je blijer. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen? Knuffelen! Het wordt namelijk ook wel het knuffelhormoon genoemd. Heb je misschien niet zo’n zin om je collega’s te gaan knuffelen, dan werkt oogcontact maken ook goed.

5. Zet je telefoon uit

Volgens Smeets heeft sociale media meer negatieve dan positieve effecten. Er is bijvoorbeeld veel sociale vergelijking: je hebt een goede werkdag gehad, maar op Instagram zie je hoe anderen het nog veel beter doen. Wil je je telefoon niet helemaal uitzetten, zet dan in ieder geval je notificaties uit. „Die rode balkjes zijn een alarmsignaal voor je hersenen, waardoor je adrenaline aan gaat maken.” Voor jou voelt het dus misschien ontspannen om in bed nog even door je tijdlijn te scrollen, maar voor je hersens voelt dat alles behalve zo.

Liever je hoofd leeg maken door op de fiets te stappen? Daarvoor heeft Nederland genoeg mooie fietsroutes.

3 verrassende manieren om je minder druk te voelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.