Judith Tielemans
Judith Tielemans | LinkedIn Binnenland 9 sep 2021 / 08:09 uur

Dagelijks schadelijke stoffen inademen: bewoners IJmuiden klaar met Tata Steel

Gemeenten in de IJmond keren zich tegen de vervuiling en overlast van Tata Steel. De wethouders van Beverwijk, Heemskerk en Velsen zeggen niet langer te accepteren dat de staalfabrikant de gezondheid van de IJmondbewoners bedreigt.

Het is voor het eerst dat de bestuurders van IJmond zich zo nadrukkelijk uitspreken over de overlast door Tata Steel. Ze spreken zelf van veranderende tijden”. In een gezamenlijke verklaring aan De Volkskrant verbreken ze het ‘stilzwijgend sociaal contract’ tussen de gemeenten en de staalfabrikant dat al decennia bestaat. Iedereen profiteerde van de Hoogovens, als belangrijke werkgever en als aanjager van de economie in de regio”, zegt Brigitte van den Berg, D66-wethouder van Beverwijk. De overlast en mogelijke gezondheidsrisico’s werden daarbij voor lief genomen.”

Het vorige week verschenen RIVM-rapport is voor deze gemeenten het bewijs dat het nu echt anders moet. Onze zorgen over de vervuiling zijn nu feiten gebleken”, aldus GroenLinks-wethouder Sebastian Dinjens van Velsen.

Ook surfers merken slechte waterkwaliteit op in Wijk aan Zee

Niet alleen bewoners, maar ook surfers uit IJmuiden maken zich als jaren lang zorgen over hun gezondheid. Valéry Bosch, werkzaam bij Surfrider Foundation Holland Coast, is een van hen. In een interview met De Volkskrant zegt ze dat „als je bij Wijk aan Zee gaat surfen, je niet om Tata Steel en hun vervuiling heen kan.” „Toen we er iets mee gingen doen en we rond gingen vragen, bleek dat heel veel surfers weleens klachten hadden. We zijn recentelijk zelf gestart met onafhankelijk onderzoek naar de waterkwaliteit bij surfspots, onder andere bij Wijk aan Zee.”

Maatregelen die Tata Steel IJmuiden in de toekomst neemt om minder CO2 uit te stoten, helpen niet met het verbeteren van de kwaliteit van de omgeving en de gezondheid van omwonenden, waarschuwt het RIVM. De CO2-besparende maatregelen, die nodig zijn om de klimaatdoelen te halen, kunnen juist negatief uitpakken voor bewoners van IJmuiden.

Het opvangen, vervoeren en opslaan van CO2 door Tata kan bijvoorbeeld zelfs leiden tot extra uitstoot van stikstofdioxiden, zwaveldioxiden en fijnstof.

Toekomstscenario’s voor Tata Steel

Tata Steel moet minder CO2 uitstoten wegens de klimaatafspraken. Daarnaast staat het bedrijf onder druk om minder stoffen uit te stoten die schadelijk zijn voor de omwonenden. Eerder deze maand kwam het RIVM met een vernietigend rapport waarin staat dat mensen die in de buurt van Tata Steel wonen, worden blootgesteld aan veel meer schadelijke stoffen dan mensen elders in het land.

In opdracht van het bedrijf en vakbond FNV worden verschillende toekomstscenario’s uitgezet om te kijken hoe de staalfabriek kan vergroenen. Het kabinet laat in opdracht van de Kamer de effecten op milieu en gezondheid van deze scenario’s in beeld brengen. Het RIVM adviseert onder meer afspraken te maken over het monitoren van de effecten van voorgenomen maatregelen op de leefomgeving ten opzichte van de huidige situatie”.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van de staalfabriek.

Theatervoorstelling De Zaak Shell benadrukt klimaatcrisis: #ShellKnew

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Dagelijks schadelijke stoffen inademen: bewoners IJmuiden klaar met Tata Steel
Sluiten