Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Films & series 7 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Voorlopig geen nieuw seizoen Stranger Things vanwege stakende scriptschrijvers

Een teleurstelling voor Stranger Things-fans want het vijfde – en tevens laatste – seizoen laat nog even op zich wachten. De productie ligt voorlopig namelijk stil omdat Amerikaanse scriptschrijvers staken. De bedenkers van de serie, Matt en Ross Duffer, schrijven in een statement dat het op dit moment niet mogelijk is om de opnames door te laten gaan.

De Writers Guild of America, een organisatie die enkele duizenden scenarioschrijvers vertegenwoordigt, heeft sinds afgelopen dinsdag de pennen neergelegd. Vakbondsleden staken omdat de onderhandelingen over een nieuw contract met de Alliance of Motion Picture and Television Producers, die Hollywood-studio’s vertegenwoordigt, zijn mislukt.

Schrijven stopt niet wanneer filmen begint

Via het Twitter-account ‘Stangers Writers’, een account dat fans van Stranger Things een kijkje achter de schermen biedt, laten de gebroeders Duffer weten dat de productie voorlopig niet van start kan gaan. „Het schrijven stopt niet wanneer het filmen begint. Hoewel we ernaar uitkijken op de productie met onze geweldige cast en crew te beginnen, is dat niet mogelijk tijdens deze staking”, schrijven ze. „We hopen snel op een eerlijke overeenkomst zodat we allemaal weer aan het werk kunnen gaan. Tot die tijd – over en uit.”

Vorig jaar mei ging het vierde seizoen van Stranger Things in première. Al snel werd toen ook bekend dat er nog een seizoen zou komen. Het schrijven van het laatste seizoen van de Netflix-serie begon in augustus vorig jaar.

Stranger Things naar het theater

Hoewel er na de première een einde zal komen aan de razend populaire Stranger Things-reeks, hoeven fans niet getreurd te zijn. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Variety komt er nog een animatieserie die zich afspeelt in de wereld van Stranger Things. Ook komt er een spin-off in het theater: Stranger Things: The First Shadow.

Stranger Things is overigens niet de enige serie die vertraging oploopt door de staking. Ook series als Big Mouth en Cobra Kai verwachten een vertraging.

Even Tot Hier-kijkers verbaasd over optreden: ‘Zoveel energie, en dat als 82-jarige!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.