Pim Pauwels
Pim Pauwels Films & series 27 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe wending in Pietje Bell-rel: film mogelijk toch geen 12+

De veelbesproken leeftijdskeuring van familiefilm Pietje Bell wordt mogelijk snel weer teruggedraaid. NICAM, de organisatie die de leeftijdskeuring van films en series in Nederland monitort, gaat met spoed naar de binnengekomen klachten kijken.

Zeg je kerstvakantie, dan zeg je voor de honderdste keer de film Pietje Bell kijken. Maar daar leek even een einde aan te komen, toen Kijkwijzer het kijkadvies van de film vorige week veranderde van ‘alle leeftijden’ in ’12 jaar en ouder’. De NPO zendt in de jeugdprogrammering in de regel geen producties uit die voor 12 jaar en ouder zijn gekeurd.

Er kwamen meerdere klachten binnen bij Kijkwijzer van angstige kinderen. Sommige jonge kinderen zouden nachtmerries krijgen van scènes waarin geweld tegen kinderen te zien is.

Veel nieuwe klachten vanwege 12 jaar en ouder

Kijkwijzer vond de film daarom bij nader inzien pas geschikt voor kinderen vanaf een leeftijd van 12 jaar en ouder. Dat is opvallend, want de film uit 2002 was 20 jaar lang ‘voor alle leeftijden’. Door de nieuwe keuring staat Pietje Bell in hetzelfde rijtje als actiefilms als No Time To Die en Spider-Man.

Nadat de nieuwe leeftijdsclassificatie in de media was gekomen, ontving NICAM een groot aantal nieuwe klachten. Die waren juist van mensen die vonden dat de classificatie van 12 jaar en ouder een veel te hoge keuring is voor een familiefilm.

Leeftijdsadvies Pietje Bell wordt met spoed bekeken

Dave Schram, filmproducent van Pietje Bell, laat weten dat NICAM met spoed het nieuwe advies onder de loep neemt. Nadat NICAM een oordeel heeft geveld, neemt de NPO een besluit over de film over het Rotterdamse straatschoffie. Wordt de film in de ochtend op oudjaarsdag dan toch uitgezonden?

Mocht ook NICAM, in navolging van Kijkwijzer, besluiten dat de leeftijdsclassificatie van 12 jaar en ouder de juiste is, dan is het nog steeds niet zeker dat Pietje Bell niet op televisie komt. Schram zegt bereid te zijn een of twee scènes in te korten of zelfs te verwijderen als de NPO op die manier de film wel wil uitzenden.

Pietje Bell op één lijn met James Bond en Spider-Man

De producent vindt het overigens „van de zotte” dat zijn familiefilm „opeens op één lijn wordt gezet met gewelddadige actiefilms als James Bond of Spider-Man.” Ook andere filmliefhebbers lieten van zich horen op sociale media en uitten hun onbegrip voor de leeftijdswijziging.

https://twitter.com/MartinKoolhoven/status/1606417242333319169

https://twitter.com/wesselivan/status/1606435581977890823

https://twitter.com/ilonaelzinga/status/1606605774310064129

Het Jaar Van John de Bever en Kees: ‘Als wij hadden gewonnen had de Televizier-Ring niet meer bestaan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.