Nina den Bouw
Nina den Bouw Films & series 21 feb 2022

No Time To Die is nu dé James Bond-kaskraker: 6 redenen waarom dat is

No Time To Die, de 25e film over geheim agent 007, is sinds zondag de meest succesvolle Bond-film in Nederland ooit. De film heeft inmiddels 1,7 miljoen bezoekers getrokken en een omzet van 20,5 miljoen euro gedraaid. Met die resultaten doet No Time To Die het beter dan de vorige recordhouder, Spectre uit 2015.

Dat heeft distributeur Universal Pictures vandaag gemeld. Hoe zou dat succes van No Time To Die komen? Dit zijn zes redenen – wat Metro betreft – op een rij.

Daniel Craig voor het laatst James Bond

In No Time To Die is Daniel Craig voor de vijfde en laatste keer te zien als 007. In de film neemt James Bond het op tegen een maniak die de wereld bedreigt met een virus. De cast bestaat verder uit onder anderen Rami Malek, Léa Seydoux en Lashana Lynch.

De film stond oorspronkelijk gepland voor eind 2019, maar werd eerst door productieproblemen en daarna door de coronapandemie meerdere malen uitgesteld. No Time To Die trok afgelopen najaar over de hele wereld volle zalen. De film maakt eind maart ook kans op drie Oscars. Voor de beste filmsong, het beste geluid en beste speciale effecten.

Waarom is No Time To Die zo goed aangeslagen?

1 Mensen hadden een uitje nodig
Toen de bioscopen dicht waren tijdens de lockdowns van vorig jaar, snakten ‘we’ na de versoepelingen naar een uitje. Op de openingsdag van No Time To Die zijn er 130.000 kaartjes voor de film verkocht. No Time To Die trok wekenlang volle zalen in ons land en met dat uitje als goede reden. We mochten weer. De nieuwe Bond-film kwam precies op het goede moment uit, tussen de lockdowns in en dat bleek ideaal.

2 No Time To Die schepte een hoop verwachtingen 
De film was bijna net zo lang uitgesteld als de gehele coronapandemie, maar ondanks het lange wachten verwachtten Bondfans een hoop. De film leidde door het lange wachten tot steeds hogere verwachtingen. Er zijn ook films die niet de verwachtingen waarmaakten na vele malen uitgesteld te zijn. No Time To Die is dan wel een lange film (bijna 3 uur!), maar door het goede verhaal en de twists die er in verwerkt zijn, wil je blijven kijken en is even wegkijken absoluut niet bij.

No Time sluit een bijzondere tijd af

3 Het is de laatste film met Daniel Craig als James Bond
Daniel Craig wordt niet beschouwd als de beste Bond, mede door zijn voorgangers, maar het voelt toch aan als een einde van een tijdperk. Craig is niet de meest charismatische Bond die de wereld leerde kennen, hij is zijn eigen versie van het figuur. Minder charismatisch en grappig, maar meer serieus. Dat maakte hem toch bijzonder en toch ook geliefd. Het einde van zijn tijd als James Bond heeft hij toch op een bijzondere manier afgesloten.

4 Een bijzonder einde, maar ook een begin voor de volgende acteur
De film eindigt letterlijk met een knal. Voor een hoop kijkers is dit een shockerend einde, maar volgens Craig was het een mooie punt achter zijn rol als de geheim agent en voor ‘zijn’ Bond. Bond-films met Craig vertellen een overkoepelend verhaal en waar het samenkwam in Spectre (2015), eindigt No Time To Die emotioneel. De volgende Bond-acteur heeft een compleet schone lei om zijn, of misschien wel haar, verhaal te vertellen. De beruchte zin ‘Bond will return’ roept een hoop vragen op over wie de volgende Bond-acteur gaat worden.

 

5 Nostalgie
De voorgaande films met Craig brachten al een hoop elementen terug uit de eerdere films. Denk hierbij aan de prachtige Aston Martin DB5, Ernst Stavro Blofeld, Q en ook Moneypenny (die we een tijdje niet gezien hadden). In Spectre (2015) kregen we Blofeld te zien, die voor het eerste te zien was in de twééde Bond-film ooit, From Russia With Love (1963). De Aston Martin DB5 zien we terug in de derde Bond-film, Goldfinger. Voor kijkers die opgegroeid zijn met Bond-films, is No Time To Die zeker een film waar je bijna nostalgisch op terug kan kijken. Die kleine details maken het juist een goede film.

6 Het is een Bond-film
No Time To Die is gewoon een goede film. En het is James Bond, iemand die we allemaal kennen en bijna iedereen leuk vindt.

James Bond eindelijk te zien: dit zijn de meest bijzondere momenten van 007

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
No Time To Die is nu dé James Bond-kaskraker: 6 redenen waarom dat is
Sluiten