Redactie Metro
Redactie Metro Films & series 2 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Organisatie Gouden Kalveren herkent zich niet in kritiek op eerste genderneutrale editie

Het Nederlands Film Festival (NFF) en de Dutch Academy For Film (DAFF) herkennen zich niet in de verontwaardiging die is ontstaan nu de eerste ‘genderneutrale’ Gouden Kalveren voor acteurs enkel naar mannen zijn gegaan. Dat laten de woordvoerders van de organisaties weten.

„De stemmer heeft gesproken. We vertrouwen erop dat de stemmer gekozen heeft voor diegene die de beste vakprestatie heeft geleverd”, laat de woordvoerder van het NFF weten. DAFF-directeur Jenny Booms deelt die mening. Ook zij zegt erop te vertrouwen dat de stemgerechtigden „gekozen hebben voor diegenen die de beste prestatie hebben geleverd binnen hun categorie”. Ze kijkt terug op een mooie avond en is trots op alle winnaars.

Mensen die mogen stemmen voor de Gouden Kalveren zijn onder anderen Gouden Kalf-winnaars van eerdere edities. Maar ook Nederlandse winnaars van hoofdprijzen in het internationale filmcircuit en leden van de Dutch Academy For Film mogen stemmen.

Eerste genderneutrale editie Gouden Kalveren

Tijdens de uitreiking van de Kalveren kon het acteerwerk in categorieën als beste hoofdrol en beste bijrol dit jaar gewonnen worden door acteurs van alle geslachten. Het onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke acteurs werd dit jaar voor het eerst niet gemaakt. Op de avond zelf gingen er echter alleen mannelijke acteurs met de belangrijke prijzen vandoor. Dat laatste kon rekenen op veel kritiek en verontwaardiging van vakgenoten.

Kritiek op gebrek aan vrouwelijke winnaars

Een aantal van hen, zoals Katja Herbers, spraken zich daarover uit op sociale media. Zij vinden dat het niet eerlijk is dat mannen en vrouwen in dezelfde categorie meedoen zolang er ook niet evenveel dragende rollen voor beide seksen zijn. „Zolang de meeste en vaak ook beste rollen mannenrollen zijn, is er van werkelijke gender neutraliteit niet echt sprake”, twitterde Katja Herbers, bekend van films als Weg van jou en verschillende Amerikaanse series, vandaag. Op dit laatste punt wilden NFF en DAFF vandaag niet reageren.

Beste oorlogsfilm van de laatste jaren nu op Netflix

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.