Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 1 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

De weersverwachting dit weekend: wanneer is het droog?

Dat de herfst nu officieel is begonnen, is niemand ontgaan. De buien vliegen over ons land en de temperatuur daalt steeds verder naar beneden. Maar wat is de weersverwachting van dit weekend?

Volgens KNMI wordt het later in de avond weer droog. In het noorden en westen van het land kan er nog een enkele bui van zee overtrekken. We kunnen rekenen op temperaturen tussen de 15°C en 17°C. Vooral in de kustgebieden en aan het IJsselmeer waait het vrij krachtig. In de avond zal de wind afnemen, maar zee blijft het flink waaien.

De weersverwachting voor morgen zijn veel wolkenvelden, maar gelukkig is het vrijwel overal in het land droog. ‘s Ochtends dan. In de loop van de middag kan de bewolking wat dikker worden, waardoor het gaat regenen in het zuidwesten. In het oosten zal het in de avond pas gaan regenen. Dan kan het flink gaan plenzen. De temperatuur blijft hetzelfde en ook aan de kust moet je rekening houden met zware wind. Er ontstaan (zware) windstoten van 65 tot 70 km/uur boven land en 80 tot 90 km/uur in de kustgebieden. De weersverwachting op zondag is een bewolkte dag met buien. In de middag trekt de regen naar het oosten weg. Ook deze dag moet je in het weer rekening houden op zware windstoten, vooral bij de kust.

Het weer in september was zeer droog en warm

September is zeer droog en ook warm verlopen. De maand eindigt op de zevende plek van warmste septembermaanden sinds 1901, meldt het KNMI. Het was gemiddeld 15,9 graden Celsius, terwijl het langjarig gemiddelde voor september 14,7 graden aangeeft.

September had 22 warme dagen waarop de temperatuur boven de 20 graden uit kwam. Er waren ook zomerse dagen waarop het warmer werd dan 25 graden. Nieuw Beerta in Groningen spant de kroon met 28,5 graden op 9 september. De keer dat het het koudst werd, was in het Gelderse Herwijnen, waar het op 21 september aan de grond even tot nachtvorst kwam.

De afgelopen maand was ook erg droog. Aan het eind was het aan de kust zelfs extreem droog. In Rotterdam viel tot en met 26 september geen millimeter regen, aldus het KNMI. Maar het droogst was het in Voorschoten en Herwijnen. Gemiddeld viel er in september in het land 28,6 millimeter regen, terwijl 73,0 millimeter als normaal geldt.

September is ook zonnig geweest, maar de verschillen waren volgens het KNMI groot. Het noorden kreeg juist minder zon dan normaal, terwijl het in het uiterste zuiden zeer zonnig was. De maand telde gemiddeld 178,2 zonuren, twintig meer dan gewoonlijk.

Nachtvorst! Hoe bijzonder is dat aan het begin van de herfst eigenlijk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De weersverwachting dit weekend: wanneer is het droog?
Sluiten