Arno Gelder
Arno Gelder Entertainment 21 mei 2023
Leestijd: 15 minuten

André Hazes jr. heeft een biografie: Grote jongen, zoon, zanger, lief boefje… zondaar

Grote jongen heet de biografie van André Hazes junior – een knipoog naar de smartlap Kleine jongen van zijn vader André Hazes. Biograaf Guido den Aantrekker heeft veelzeggend ‘zoon, zanger, zondaar’ aan de titel toegevoegd. Het nog jonge leven van junior laat zich volgens de schrijver lezen als ‘een rollercoaster’.

Den aantrekker tegen Metro: „Vanaf de dood van zijn vader was André Hazes jr. van ons. Hij is nooit meer van zichzelf geweest.”

Waar begin je bij André Hazes?

Waar moeten we bij André Hazes junior beginnen? Met zijn succesvolle zangcarrière die momenteel een lelijke dip vertoont? Zijn onmatige verslaving aan drank en drugs die hij inmiddels lijkt te hebben overwonnen (waarover ook veel in de documentaire Crossroads te zien was)? Met zijn vele kortstondige knipperlichtromances? Met zijn moeder Rachel van wie in de vaderlandse (roddel)pers vrijwel dagelijks gehakt wordt gemaakt? Zijn zus Roxeanne die zich van haar bloedverwanten heeft gedistantieerd? Of met zijn vader wiens schaduw na diens dood in 2004 nog altijd over het leven van junior hangt?

Journalist Guido den Aantrekker, in het dagelijks leven onder meer hoofdredacteur van weekblad Story, brengt met zijn biografie Grote Jongen – André Hazes, zoon, zanger, zondaar lijn in het turbulente leven van de hoofdpersoon, 29 jaar nog maar. De levensbeschrijving, die deze week verschijnt, is ongeautoriseerd. Opmerkelijk volgens kenners, want Den Aantrekker onderhoudt de afgelopen decennia nauwe banden met de familie Hazes.

Grote jongen Guido den Aantrekker André Hazes
Het boek over André Hazes.

De meest aangeklikte familie van Nederland

„Dat klopt. Ik zit 25 jaar in dit malle vak en ken het gezin Hazes sinds die tijd en junior vanaf het moment dat hij een hummel van 4 was. Als journalist ben ik met de familie meegegroeid. Je komt elkaar in dit warme circuit veel tegen, belt elkaar wat sneller. De familie Hazes is een fenomeen, de bekendste van Nederland en op internet de meest aangeklikte. Maar: ik heb altijd een professionele afstand bewaard. Ben nooit met hen op vakantie geweest. Ik wilde een boek schrijven over iemand die enorm ontspoord is. Deze biografie is mijn journalistieke verhaal en juist omdat ik de familie goed ken, kan ik genoeg objectiviteit betrachten. Ik weet wat waar en vooral wat níet waar is. André appte me dat hij het verschijnen van zijn biografie behoorlijk eng vindt. Maar hij gaf van meet af aan duidelijk aan er niet aan mee te willen werken. Voor mij was dat ook geen optie: als je een ongeautoriseerde biografie schrijft moet je dat niet stiekem met je hoofdpersoon doen.”

Volgens de auteur begint het verhaal rond zijn hoofdpersoon nadrukkelijk niet op 27 september 2004 met de uitvaart van Hazes senior in de – toen nog – Amsterdam ArenA voor het oog van 50.000 mensen en nog eens ruim vijf miljoen mensen thuis op de bank. Al markeert Den Aantrekker wel dat ‘vanaf dat moment zijn jeugd is gestopt. André Hazes jr. was van ons. Daarna is hij nooit meer van zichzelf geweest’.

Andre Hazes documentaire
André Hazes. Foto: RTL

De schrijver: „Dreetje, zoals hij toen heette, las naast de kist van zijn vader een briefje voor, de hand van zijn opa op zijn schouder, een petje op. Hij had het zelf geschreven, ik heb het inclusief taalfouten in mijn boek opgenomen… Hij had zijn vader niet meer kunnen zien toen hij in het ziekenhuis werd opgenomen. En ook na zijn dood niet. Het lichaam van senior was zó opgezwollen, zijn hoofd was twee keer zo groot. Dat deed je hem en zijn zus Roxeanne niet aan. En daarna… Dagen, nachten lang honderden mensen die zingend voor het huis blikjes bier neerzetten. Traumatisch voor een jongetje.”

André Hazes werd gek

Nee, het verhaal van André jr. begint al in zijn vroege kinderjaren. Hazes senior, vertelt Den Aantrekker, was er nooit als vader. „André trad vaak op, kwam laat en in de regel straalbezopen thuis. Overdag kwam hij niet voor twee uur ’s middags zijn bed uit. Dan ging hij in zijn leren draaistoel bij de haard zitten, te midden van zijn gouden platen. Als Dreetje thuiskwam van school, stuiterend met een voetbal, werd senior werd compleet gek.

„Dreetje zei later: ‘We hadden maar één taak in huis: uit de buurt van m’n vader blijven.’ Senior nam hem nooit op schoot, was altijd afstandelijk. Op een keer werd er in huize Hazes in Vinkeveen ingebroken en het hele het huis leeggehaald. Vanaf dat moment was Dreetje doodsbang. Die angst heeft hij tot op heden gehouden: hij moet geluid om zich heen hebben en slaapt daarom altijd met de tv aan. En hij mijdt het liefst de begane grond.

Geen leuke vader

„Hij kroop na die inbraak, hunkerend naar troost, tussen zijn ouders in bed, maar werd er door senior uitgeduwd. Die was hysterisch: ‘Je mag hier niet slapen’, riep hij. Later vertelde senior tegen Rachel dat hij in zijn jeugd seksueel was misbruikt. En dat hij sindsdien geen kinderen op schoot of, erger, in bed kon velen. Nou, dat kan natuurlijk, maar het is voor kind afschuwelijk als je nooit eens wordt geknuffeld. En als ze dan eens in de tuin gingen voetballen zei senior: ‘Als je deze stopt krijg je 100 euro van me.’ Dan was hij er van af.

„André Hazes sr. was helemaal geen leuke vader. Terwijl Dreetje hem adoreerde, dat doet ieder kind met zijn vader. Rachel was moeder en vader tegelijk – een onmogelijke positie waar ze zich bewonderenswaardig doorheen heeft geslagen. Maar… Een zoon heeft gewoon een vader nodig.”

Guido den Aantrekker André Hazes
Guide den Aantrekker.

Dreetje vroeg zijn juf Wilma ten huwelijk

Voor zijn biografie putte Den Aantrekker uit zijn eigen waarneming en sprak hij met mensen die dicht bij Hazes jr. stonden en staan. De biograaf ging zelfs terug naar de tijd van de lagere school. „Ik sprak met juf Wilma van zijn christelijke basisschool Ichtus in Baambrugge. Zij was de eerste vrouw op wie hij verliefd werd: Dreetje was bijna 10, zij 25. Tot grote hilariteit van de klas kreeg zij van Dreetje een gouden ringetje en vroeg hij haar doodserieus ten huwelijk.

„Wilma zei: ‘Wat ontzettend lief. Ik doe de ring om, maar kan nog niet met je trouwen, hè’. Er kwamen toen veel klachten binnen van ouders die het een schande vonden dat de familie Hazes zich dat kennelijk kon permitteren vanwege de status van de vader, volkszanger nummer één. Het werd echt een relletje. In de klas was Dreetje dikwijls jaloers op anderen die om de aandacht van juf Wilma vochten. Dan was de klas te klein. Overigens: juf Wilma draagt de ring tot op de dag van vandaag. Ze noemde André jr. een lief boefje. Een die z’n laatste dubbeltje nog aan een ander kind zou geven.”

Het gemis aan een vader, of, zoals Den Aantrekker het formuleert, ‘een rolmodel’, loopt als een rode draad door het boek. „Hij is zijn hele leven op zoek naar een vaderfiguur. Ik merk dat als ik hem spreek. Hij vindt het fijn om dingen te vragen, om te spreken van man tot man. Op die momenten ben ik een oudere broer voor hem, misschien zelfs een vader, ja.”

‘Kun je mijn stiefvader niet worden?’

„Ooit, tijdens een van de TROS muziekreizen naar de Caraïben, interviewde ik Dreetje voor Story op een strandje. Een mollig joch, lang haar, bolle toet, dat zich geen raad wist met zijn figuur. Twee uur heb ik met hem gekletst. Op het laatst zei hij: ‘Kun je mijn stiefvader niet worden?’ Roxeanne kwam erbij, die wilde dat ook. Zo aandoenlijk. Het zijn echt leuke kinderen. Rox is een beetje van de familie afgedreven, maar ik ben nog steeds gesteld op haar. Het is iemand die haar eigen koers vaart. Een echte Hazes, die komt er wel.”

„Tja, een vader… hij ging er ook op zoek naar bij al zijn schoonvaders. Hij had een tijdje iets met influencer Sarah van Zoelen voor wie hij zijn Monique Westenberg – de moeder van zijn zoontje André op wie hij compleet gek is – verliet. Dré hing aan de lippen van haar vader, knuffelde hem bij wijze van spreken vaker dan Sarah zelf. Hij kleedde zich zelfs als hem! Maar ook de vader van Monique werd zijn grote vriend. Die behoefte aan een vaderfiguur heeft hij heel erg.”

Kolossale molensteen

Net zo bepalend in zijn leven, constateert Den Aantrekker, is het gevecht dat hij als ‘zoon van…’ tot op de dag van vandaag moet leveren. Meerdere malen bezweek junior aan de druk van de iconische zangcarrière van zijn vader. Die kolossale molensteen om zijn nek leidde tot onmatig verslavingsgedrag (8 gram cocaïne en twee flessen wodka in slechts een paar dagen tijd), al speelt wellicht de genetische component ook een rol. Ook senior was niet vies van wijf en wijn.

Den Aantrekker: „Als junior een boer laat roept iedereen: ‘Prachtige boer! Maar die van je vader was mooier.’ Hij moet altijd tegen het beeld van zijn vader vechten. Ik zei ooit tegen hem: ‘Joh, laat dat nou los. Je bent misschien niet de beste zanger van Nederland, maar je behoort tot de beste bühneartiesten. Je hebt Robbie Williams-kwaliteit. Als jij op het podium opstapt, heb je de hele zaal met je linker pink binnen no time in je zak.’ Dat kan hij, dat is zijn talent. Hij heeft charisma, is een bühnebeest.”

Holland Zingt Hazes André Hazes
André Hazes maakte zijn comeback tijdens de elfde editie van Holland Zingt Hazes in de Ziggo Dome. Foto: ANP / Marco de Swart

„Maar, net als zijn vader, blijft hij heel onzeker. Vinden ze me wel leuk genoeg? Als er iemand op rij 5 niet meezingt, focust hij zich daar op. Wat doe ik verkeerd? Aan de andere kant: hij heeft bepaalde rituelen. Hij bidt voor een concert en iemand moet hem een klap op z’n kont geven. Die rites had zijn vader ook allemaal. In die zin heb ik wel het idee dat hij die ouwe na-aapt. Misschien om in de flow van senior te komen. Want die kan hij maar niet loslaten.”

André Hazes toont soms weinig ruggengraat

Natuurlijk, constateert Den Aantrekker, is André Hazes getekend door het opgroeien in de showbusiness. Een wereld, zegt de schrijver, waarin iedereen je leuk vindt, maar waarin mensen altijd wat van je willen en nooit eerlijk in je gezicht zijn. „Dat is van grote invloed op zijn persoonlijkheid. Hij is opgegroeid in de schijnwerpers en die doven nooit meer. Hij is een enorme pleaser, maakt het iedereen graag naar de zin, wil mensen nooit pijn doen. Maar… hij toont soms weinig ruggengraat.”

„Toen zijn moeder, de enige die er altijd dag en nacht voor hem was, ook toen hij in Spanje werd opgenomen in een ontwenningskliniek, zo hard werd aangevallen in de pers, had hij wel meer voor haar mogen opkomen. Hij is dan toch een soort Zwitserland: geen partij kiezen. André kan een echte struisvogel zijn: hij steekt z’n kop in het zand bij problemen. Die bestaan dan gewoon niet voor hem. Hij heeft Monique een keer praktisch gedumpt via een appje. En hij ontdeed zich ook indirect van zijn oude schrijversteam. Zo is hij: een ontzettend lieve jongen met een gouden hart die geen beslissingen durft te nemen die anderen pijn doen. Als het mijn zoon was geweest had ik hem op gezette tijden een schop trap onder z’n hol gegeven.”

Anders dan de documentaire Crossroads op Videoland over André Hazes (‘Daarin volg je hoe het nu met hem gaat’), wil Den Aantrekker in zijn biografie vooral beschrijven hoe hij zo is geworden. Daarvoor ruimt hij vanzelfsprekend ruimte in voor de prominente rol die zijn moeder Rachel speelde en nog altijd speelt in zijn bestaan. „Met Albert Verlinde ben ik nog de enige die respect voor haar heeft. Ze wordt vrijwel dagelijks gekielhaald en beschuldigd door mensen die zelf alles uit de media halen.”

Rachel is een vrouw met passie en temperament

„Je kunt van Rachel vinden wat je wilt en ook ik denk af en toe dat ze sommige zaken misschien wat omzichtiger moet aanpakken. Maar het is een vrouw met passie en temperament. Een echte Rotterdamse met het hart op de tong en straight to the point. Ik heb haar nog nooit op een onwaarheid kunnen betrappen, nog niet op het minste leugentje om bestwil. Ze hakt liever haar arm eraf dan dat ze een naaste zou benadelen: ook haar eigen kinderen.”

Rachel Hazes André Hazes
Rachel Hazes tijdens de onthulling van het wassen beeld van André Hazes in Madame Tussauds. Foto: ANP / Marco de Swart

„Dat staat me zo tegen aan de huidige journalistiek in dit land: ik weet hoe het zit met de familie, ken de dossiers, heb ze gelezen. Aanvankelijk was Rachel niet zo dol op mij. ‘En André moest jou helemaal niet’, zei ze. Als journalist bij Story was ik altijd best wel kritisch op haar en André Hazes senior. Die vond ik op het laatst ronduit onhebbelijk tegenover journalisten. Later wisten we pas dat het door zijn doofheid kwam en dat hij zeer depressief was. Rachel vertelde me eens: ‘Als hij niet was gestorven en doofheid had doorgezet, had hij een blaffer tegen zijn hoofd gezet en zelfmoord gepleegd’.”

Ook dat kreeg André junior als jochie voor zijn kiezen, zegt Den Aantrekker. „Blijf dan nog maar eens normaal. Ook Rachel ondernam een zelfmoordpoging vanwege onder meer de dodelijke eenzaamheid waarin zij verkeerde. Hij liet destijds niks van zich horen, ze waren toen gebrouilleerd. Nu is het contact weer goed. En al doet de buitenwereld alsof dat niet zo is, geloof me, hij is erg dol op z’n moeder.”

Hoe moet het nu verder met André Hazes? Volgens Den Aantrekker staat de zanger op een tweesprong. Zijn nieuwe muzikale koers slaat vooralsnog niet aan. „Zijn nieuwe single bracht niet het gehoopte succes en de kaartverkoop voor geplande concerten in Ahoy loopt niet lekker. Mensen weten niet wat hen te wachten staat. Het publiek wil natuurlijk dat hij gewoon zichzelf kan zijn, maar hij kan onmogelijk stoppen met alles dat naar André Hazes sr. riekt. Dat is ook zijn financiële fundering. Hij heeft dure huizen die hij deels zonder hypotheek betaalt. De schoorsteen moet wel blijven roken.”

Monique Westenberg is meer moeke dan minnares

„André weer terug bij Monique? Ik neem dat niet zo serieus, hij is daar een dag per week. Hij heeft haar al drie keer verlaten voor een ander. Dan kun je niet met droge ogen beweren dat het de liefde van zijn leven is. Aan de andere kant heeft hij ooit een keer in familiekring gezegd: ik heb nu twee moeders. Rachel en Monique. Dat is niet goed. Zij is ontzettend lief en zorgzaam, maar ook bezig om zichzelf te profileren en op het toneel te houden – daar verdient ze als influencer geld mee.

„Maar zij is, hoe lullig het ook klinkt, uiteindelijk ieders buurvrouw. Van Monique Westenberg hebben we er in Nederland honderdduizenden. Het is geen ster, maar een mediaverschijning. Dat dankt ze aan haar band met André. Bovendien lijkt ze mij meer moeke dan minnares. Ik weet zeker dat André over tien jaar iets spannenders wil. Hij is dan 39, Monique is dan 55. Ik heb zoveel relaties tussen jongere mannen en oudere vrouwen zien stranden.

Een foto van André Hazes en Monique Westenberg in de bioscoop
André Hazes en Monique Westenberg. Foto: ANP / Pieter Stam de Jonge

Komt er Hazes-moeheid?

„Ik zie dat dit geen vrouw is die hem uiteindelijk gelukkig maakt. Wie dat wel kan weet ik ook niet. Wat ik zie is dat André weinig zelfreflectie heeft hoe met vrouwen om te gaan. Zijn laatste uitstapje met de beeldschone vrouw Sarah Salah was zo weer voorbij. Hij vroeg haar ten huwelijk, maar reisde de volgende dag met zijn gezin naar Disneyland Parijs af. Op zondagavond verbrak hij de verloving. Zo ga je niet met mensen om.”

Is Guido den Aantrekker niet bang dat zijn biografie op een moment komt dat er in Nederland sprake is van een zekere Hazes-moeheid? De familievete als oneindig feuilleton en het smeuïge nieuws rond de vermeende onjuiste uitvoering van het testament van Hazes senior vullen dagelijks de kolommen van de dagbladen en de sites van de juice kanalen. Den Aantrekker: „Zoals gezegd: het aantal clickbaits rond de familie Hazes loopt in de miljoenen. Iedereen smult er van. Ik zoek in mijn biografie niet de sensationele kant: André is een gewone, doorsnee Hollandse jongen die je gelukkig maakt met Hollandse pot op tafel. Balletje gehakt, een piepertje, snijboontjes. Het is jongen die het nog steeds heerlijk vindt om kattenkwaad uit te halen.”

‘De familie Hazes gaat weer bij elkaar komen’

„André Hazes senior zei ooit: ‘Ik ben begonnen als zingende barkeeper en ik wil eindigen achter de bar.’ Ik denkt dat dat ook de droom van junior is. Een eigen horecagelegenheid waar hij af en toe een moppie kan zingen. Gezelligheid, met mensen om zich heen. Ik noem hem soms een lieve labrador die aan alles likt en altijd met zijn staart kwispelt. Hij drinkt nu gemberthee, hoe lang je dat als kerel volhoudt weet ik ook niet. Maar het goed met hem, gelukkig. En wat betreft de familie: die zie ik, zoals in een sprookje, gewoon weer bij elkaar komen.”

Onze ‘Voice’ ter ziele, maar Nederlandse Aïsha maakt furore in The Voice France

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.