Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 5 mei 2023
Leestijd: 6 minuten

Onze ‘Voice’ ter ziele, maar Nederlandse Aïsha maakt furore in The Voice France

The Voice of Holland werd in januari vorig jaar van de buis gehaald, maar in het buitenland draaien de talentenshows nog volop. Zoals in Frankrijk, waarin een jonge Nederlandse nu furore maakt. Aïsha heet de geboren Limburgse. De blind audition en de eerste batlle-ronde van The Voice France heeft zij inmiddels ‘overleefd’. Morgenavond is zij op de Franse tv in de volgende batte-show te zien.

Metro sprak met haar en kwam in een heerlijk verwarrend André Hazes-gesprek terecht.

Aïsha woont al lang in de Dordogne

Aïsha Folson-Vanweersch heet deze zangeres voluit, artiestennaam Aïsha. Zij is 18 jaar en om haar aan te kondigen als Nederlandse, klopt niet helemaal. Aïsha is zowel Nederlands als Frans. „Ik heb in Weert en Epen gewoond, maar dat was maar tot mijn 4de”, zegt zij in een video-meeting. „We wonen nu al veertien jaar in de Dordogne in het zuidwesten van Frankrijk, in the middle of nowhere.” Dat is aan het haperen van de lijn soms wel te merken. Wat ook opvalt: Aïsha spreekt perfect Nederlands, al is zij al sinds haar kleutertijd uit ons land weg. „We spreken thuis altijd Nederlands”, is de logische verklaring.

De enthousiaste – okay – huidige Française studeerde een paar weken geleden af aan een acteursopleiding in Bordeaux. Dat maakte de weg vrij voor deelname aan The Voice France. Muziek maken en zelf songs schrijven is namelijk haar tweede passie. „Ik begon al met muziek maken toen ik 5 jaar was. Als duo Full Moon treed ik in de zomer met mijn Franse gitaarleraar op, vooral voor de fun. We geven dan concerten, die een beetje soul/jazzy-achtig beginnen en aan het einde meer rock worden. Nu ik in The Voice sta, is muziek meer dan een passie geworden. Ik word bij de opnames in Parijs begeleid als een volwaardig artiest. En heb nu de kans om te werken met geweldige vocal coaches, muzikanten en een communicatieteam. Er gaan allerlei deuren voor me open. Ja, dit avontuur is voor mij één van de mooiste ervaringen ooit. Ik hoop dat ik zingen nu als mijn werk kan gaan doen. Minder met Full Moon en meer solo met mijn gitaar, piano en eigen liedjes.”

Hier zie je de blind audition van Aïsha in The Voice France:

The Voice of Holland was eigenlijk het plan

Als Metro Aïsha spreekt zit ze vol in The Voice: „Ik ben best moe en druk, maar het is allemaal leuk natuurlijk.” Dat familie en vrienden in Nederland op zaterdag op de Franse tv-zender TF1 afstemmen om ‘hun ster’ te kunnen zien, lijkt gezien haar woonplaats volstrekt logisch. Van jongs af aan wilde zij al eens meedoen aan het succes-programma vol onbekende talenten, maar de keuze leek toch echt op The Voice of Holland te gaan vallen. Waarom? Aïsha: „Ik ben uiteindelijk door The Voice France benaderd om auditie te doen. Maar met mijn ouders keek ik altijd naar de Nederlandse versie, dus ik dacht wel: welke van de twee kies ik dan?”

Die vraag hoefde Aïsha na het schandaal rond seksueel overschrijdend gedrag achter de schermen van The Voice of Holland niet meer te beantwoorden. Zij zegt daarover: „Ik heb het nieuws vanuit Frankrijk niet voor 100 procent gevolgd. Als ik het van de artiestenkant bekijk, is het erg jammer. Je hebt toch mensen die meer willen dan alleen maar in de keuken zingen en toch hopen om carrière te kunnen maken. Voor hen is het jammer dat The Voice of Holland er niet meer is. Het zou fijn zijn als zoiets weer mogelijk wordt voor mensen zoals ik. Bij mij kwam de Franse versie op m’n pad, maar er zullen in Nederland ook nog honderden meisjes zijn die van zoiets dromen.”

Verwarring rond André Hazes en The Voice

De droom van Aïsha begon tijdens de blind auditions met een nummer uit 1964, You Don’t Own Me van Lesley Gore. Voor wie nu alleen maar ‘húh??…’ kan denken: wij kennen de song als die knoepert van een hit Zeg Maar Niets Meer van André Hazes. Wilde Aïsha die Lesley Gore laten horen of wilde zij Frankrijk een lesje Hazes geven? ‘Onze troef’ in The Voice kijkt even bedenkelijk, maar zegt: „Ik had voor de blind auditions meerdere liedjes op mijn lijstje staan. De pianoversie van Creep van Radiohead en The Power of Love. Ik weet dat een kandidaat in Nederland dat heel goed had gedaan, Maan was dat toch? De derde was You Don’t Own Me, maar ik hoopte een beetje in mijn comfortzone te kunnen blijven zitten. De productie koos echter voor het liedje waar het meeste lef in zat. Ik was best verlegen, maar na het resultaat begrijp ik de keuze uiteindelijk wel. En terugkijkend vind ik het alleen maar leuk.”

The Voice France Aisha battles
Aïsha in een battle-ronde in The Voice. Foto: TF1

Terug naar de vraag: wilde ze Lesley Gore laten horen, André Hazes of misschien gewoon zichzelf? Het gezicht van Aïsha kijkt nog bedenkelijker: „Wat bedoel je nou toch met André Hazes? Ik begrijp je niet helemaal.” Dan valt het kwartje van Aïsha’s vragende ogen. Ze ként Zeg Maar Niets Meer helemaal niet… „Ooohhh…” Nu is er een lach: „Sorry, nee… ik wist dat helemaal niet. Nou ja, weer wat geleerd.”

Duo draaide voor Aïsha

Gore, of Hazes of wat dan ook: Aïsha zong goed genoeg om twee stoelen van The Voice-coaches te laten draaien. In Nederland hadden we in het verleden een duo in Nick & Simon, in Frankrijk is dat nu met het rap-duo Bigflo & Oli (Zazie, Amel Bent en Vianney draaiden niet). Waarom wilden de twee Aïsha graag hebben? „Ze hoorden dat er heel veel power in mijn stem zit, maar verwachtten eigenlijk een veel ouder persoon dan ik. Ze zagen opeens een jong meisje en zeiden dat ze veel zin hadden om met me aan de slag te gaan. Mijn coaches gaven me meteen tips over bijvoorbeeld hoe je veel opener kunt staan tijdens je optreden. En nu zijn we al weer een stukje verder.”

Tijdens de eerste battle-ronde van The Voice zong Aïsha- afgelopen zaterdag Bang Bang van Jessie J en kegelde daarmee een man en een vrouw uit het programma. Hoe haar avontuur verder verloopt en of de zangeres ook in de liveshows belandt (de drie battle-uitzendingen zijn al opgenomen), kunnen we natuurlijk niet verklappen.

Voorbeelden uit The Voice of Holland

Heeft Aïsha voorbeelden uit de Nederlandse Voice? „Wat Maan heeft gedaan vond ik echt geweldig, die Power of Love dus. En er was ook een keer een man met zwart haar en een donkere bril. Hij had een heel laag liedje gezongen, die vond ik ook heel cool.” Aïsha bedoelt Dennis van Aarssen, de winnaar van 2019.

Of zij net zo’n droom in het programma mag beleven als de genoemde twee, blijft voorlopig nog de vraag. Maar dromen kan over veel meer natuurlijk: „Acteren en zingen vind ik nu allebei heel leuk. Mij droom is dat ik ervan kan leven en dan het liefst door een combinatie van allebei. Uiteindelijk zou ik misschien ook wel iets willen doen met acteursbegeleiding of het regisseren van films.”

Eerst nog even battelen… Of het nou op André Hazes is of niet. Wie het avontuur van Aïsha wil volgen: kijk op haar Instagram-account.

Dalva: als je kind wordt weggenomen, maar ze zeker weet dat de liefde met haar vader echt was

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.