Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 21 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Ik Vertrek: drie keer emigreren in zeven jaar, komt dat nog goed?

De taal niet spreken, een bouwval op de kop tikken (maar daar enórm enthousiast over zijn), te weinig budget, te weinig tijd… Hoe klinkt dat? Precies, als Ik Vertrek. Deelnemers van dat programma maken het zichzelf vaak niet makkelijk met wat ze allemaal op hun pad krijgen. Maar toch gaat het soms ook goed. Of dat is gebeurd bij Laurens & Brigitte en Marc & Madelon zagen we gisteren in Ik Vertrek. En kijkers hebben – het zal weer eens niet – een hoop te zeggen.

Om je geheugen op te frissen, of als introductie als je de originele aflevering van deze koppels nooit gezien hebt: Marc is een ‘oude bekende’ van Ik Vertrek, omdat hij voor de emigratie daar programmaleider was. Drie jaar geleden trokken hij en zijn vrouw Madelon naar Spanje. Hun avontuur ging om het omtoveren van een illegale olijfmolen tot een boetiekhotel. Je zou denken dat een programmaleider van Ik Vertrek hier en daar wel wat tips en tricks heeft opgepikt van andere deelnemers, maar ook bij Marc en Madelon stak het fenomeen ‘vertraging’ de kop op. Twee jaar later dan gepland kunnen ze de deuren van hun boetiekhotel openen.

ik vertrek, Marc en Madelon, Laurens en Brigitte, emigreren
Marc en Madelon. Foto: AVROTROS

En dan hebben we nog Laurens en Brigitte. Zij lijken wel dol te zijn op emigreren, want in zeven jaar deden ze dat maar liefst drie keer. Het begon in Frankrijk, maar dat avontuur mislukte. Toen werd het Spanje, wat eigenlijk het eindstation had moeten zijn. Maar ook dat loopt niet lekker… Nu gaan ze ‘t nog eens proberen, ergens anders.

Terugblik in Ik Vertrek: hoe gaat het nu met Laurens & Brigitte en Marc & Madelon?

Er komen allerhande gekke situaties voorbij in Ik Vertrek. Zo verbaasden kijkers zich in februari van dit jaar nog over Theo en Jolanda, die een pannenkoekenrestaurant openden in Gambia. Dat liep niet helemaal lekker en ze zeiden ‘misschien de verkeerde keuzes te hebben gemaakt’. Nu zijn dus deze twee andere stellen aan de beurt om zich te ‘verantwoorden’ aan de kijkers. Raden ze zo’n avontuur aan, of loopt alles maar in de soep?

Bij Laurens en Brigitte zijn allebei die uitspraken van toepassing. Het gaat namelijk niet helemaal lekker bij ze, maar ze blijven het proberen. Na Frankrijk en Spanje zijn ze nu aangekomen in Friesland! Sommige Nederlanders zullen zeggen ‘ook buitenland’, maar het stel zelf had nooit verwacht daar te belanden. Is dit nu de laatste stop? Laurens, Brigitte én de gasten zijn in elk geval erg tevreden: „Iedereen die hier komt, is blij verrast door hoe mooi en rustig het hier is. De Friese Wouden zijn nog niet zo toeristisch en daarom juist geschikt voor rustzoekers en natuurliefhebbers.” Na te lang ‘niets kunnen doen vanwege coronamaatregelen’, besloten ze terug te keren naar Nederland. En zo zijn ze toch nog in eigen land, maar spreken ze de taal niet, merkt een oplettende kijker op.

Drie jaar gelden kochten Marc en Madelon hun illegale olijfmolen in de buurt van het Spaanse Comares. Die wilden ze omtoveren tot een ‘kind-onvriendelijk boetiekhotel’, maar dat bleek lastiger dan in eerste instantie gedacht. Er kwam maar geen einde aan de verbouwing, zo leek het, en daarmee ook geen eind aan de geldstroom (de verkeerde kant op). Maar nu, twee jaar later dan gepland en na heel wat slapeloze nachten, is het dan eindelijk af. Zelfs het zwembad is bijna klaar, maar dat was voor het stel wel „een pain in the ass“.

Hieronder wat reacties van kijkers op Ik Vertrek:

https://twitter.com/victorhopman/status/1659997582746058756

https://twitter.com/suusonline/status/1659990970962771968

https://twitter.com/Mies10/status/1659998929834967043

https://twitter.com/Rob_Verbunt/status/1659993035633991683

https://twitter.com/manuelaisblij/status/1659996123010854913

Je kunt Ik Vertrek terugkijken via NPO Start.

André Hazes jr. heeft een biografie: Grote jongen, zoon, zanger, lief boefje… zondaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.