Pim Pauwels
Pim Pauwels Entertainment 4 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Sonja Bakker kijkt terug op plagiaatrel: ‘Mijn kop moest rollen’

Sonja Bakker zegt dat ze een ‘rottijd’ achter de rug heeft, nadat ze het afgelopen jaar meerdere keren werd beschuldigd van plagiaat in Nederland. De dieetgoeroe erkent dat er dingen ‘niet goed zijn gegaan’, maar vindt dat de kritiek veel te ver ging. „Het ging maar door en door.”

In een interview met Beau Monde blikt Sonja Bakker terug op de rel. Meerdere diëtisten en foodbloggers beschuldigden Bakker van plagiaat in haar kookboeken. De afslankspecialist zou recepten overnemen van collega’s en deze onder eigen naam publiceren.

Sonja Bakker: ‘Mensen bleven zeuren en zuigen’

„Vier recepten waren niet goed gegaan en dat hebben we meteen gecorrigeerd. Maar het ging maar door en door. En ik was te moe om terug te vechten. Alles wat ik deed of zei was slecht, mijn kop moest rollen”, zegt ze in het tijdschrift.

Ook hekelt ze het feit dat haar relatie onder een vergrootglas lag bij de media. „We hadden één keer ruzie en mensen bleven erover zeuren en zuigen. ‘Waar zijn we mee bezig?’, dacht ik.”

Bakker besloot haar werk voor onbepaalde tijd neer te leggen en eind vorig jaar samen met haar vriend en zoon naar Ibiza te vertrekken. Daar voelt ze zich inmiddels ‘enorm geïnspireerd’. „Ik hoef het ook allemaal niet meer te doen, hè. Ik heb vijf miljoen boeken verkocht, ik hoef niet meer te werken. Als het zo moet, met alle drama, dan liever niet.”

‘Hier ben ik gewoon Sonja’

Op Ibiza kan de Noord-Hollandse weer „aarden” en „in alle rust” schoffelen in haar moestuin. Ze vond daardoor de inspiratie terug. „Wat kan ik nog meer met die rode paprika? Ik heb een prachtige keuken en deze winter ga ik iedere week koken met een andere Spaanse kok. Daar heb ik veel zin in.”

De dieetgoeroe vindt het fijn dat ze op het Spaanse eiland vrijwel niet wordt herkend. „Hier ben ik niet Sonja Bakker, het werkwoord uit de Dikke Van Dale, maar gewoon Sonja. De mensen hebben geen idee wie ik ben of wat ik doe. Ik communiceer met handen en voeten en kan hier helemaal mezelf zijn”, aldus de afslankspecialist.

Sonja Bakker laat ‘zich leiden door het universum’

Of daar een nieuw boek of project gaat uitkomen, weet ze niet. „Ik laat me leiden door het universum. En door mijn gevoel. Als ik voel dat ik door Nederland weer gedragen word, lijkt het me heel leuk om weer grotere projecten te doen. En anders maar niet.”

Ook als ze niet aan het werk is, vermaakt zich nog prima op het eiland, zegt ze. „Hoewel ik mijn penthouse in Amsterdam nog heb, zie ik mijn toekomst op Ibiza.”

Het is overigens niet de eerste keer dat Sonja Bakker van zich laat horen na haar verhuizing. Eerder zei ze ook al in weekblad Privé dat ze het enorm zwaar had na de beschuldigingen, die ‘diepe sporen’ hebben nagelaten. „Nachten heb ik in bed liggen huilen.” Ze kreeg daarna van meerdere kanten kritiek, omdat ze zich als slachtoffer opwierp in de hele kwestie.

Weinig medeleven met Sonja Bakker na ‘drastisch besluit’: ‘Ach, gut’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.