Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 17 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Door oorlog streep door Songfestival in Oekraïne: ‘Veel te complex’

Het Eurovisie Songfestival zien we volgend jaar definitief niet vanuit Oekraïne. De overkoepelende organisator European Broadcasting Union (EBU) vindt het gezien de oorlog in Oekraïne niet veilig om het evenement er te organiseren.

President Zelenski van Oekraïne wilde alles op alles zetten om het Songfestival naar zijn door de oorlog met de Russen verscheurde land te halen. Hij dacht zelfs aan de bijna totaal vernietigde stad Marioepol. Maar nee. De EBU begint nu gesprekken met de Britse omroep BBC, de nummer twee dit jaar van het Songfestival in Turijn.

Tv-productie Songfestival nu te complex voor Oekraïne

De EBU stipt in een verklaring aan dat het songfestival een van „de meest complexe tv-producties ter wereld” is en dat er jaarlijks duizenden mensen aan werken en op af komen. Ook zijn er zeker twaalf maanden nodig om het evenement te organiseren, direct na de ‘afgelopen editie’ dus. De Europese omroepenkoepel kon daarom niet wachten met een beslissing en loopt nu al vertraging op. De EBU begrijpt dat de teleurstelling groot is bij de verantwoordelijk Oekraïense omroep UA:PBC.

Normaal gesproken gaat de organisatie van het Songfestival naar het winnende land. De EBU heeft de afgelopen tijd met de Oekraïnse omroep UA:PBC gekeken naar de mogelijkheden en scenario’s. Oekraïne liet afgelopen week nog weten een songfestival te overwegen in drie verschillende regio’s.

Oekraïne welkom bij ESF 2023

Het is volgens de EBU wel de bedoeling dat Oekraïne in de shows van volgend jaar terugkeert. Dit wordt ook besproken met de omroep die het wel gaat organiseren. Gedacht wordt nu dus aan de BBC, maar ook Spanje bood zich al eerder aan.

Oekraïne won het Songfestival vorige maand voor de derde keer met Kalush Orchestra. De groep sleepte totaal niet onverwacht de overwinning binnen dankzij een enorm aantal publieksstemmen. Ondanks de oorlog liet UA:PBC steeds weten serieus te zijn over een songfestival in Oekraïne.

René van der Gijp slaat plank over Schiphol volgens kijkers Vandaag Inside finaal mis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.