Pierre Oitmann
Pierre Oitmann Entertainment 9 apr 2022
Leestijd: 6 minuten

TikTok-fenomeen Sam Ryder: van lege zaaltjes naar Songfestival

Van heavy-metalfrontman tot zanger op bruiloften tot TikTok-ster tot deelnemer aan het Eurovisie Songfestival. De carrière van de Britse muzikant Sam Ryder is al even divers als het repertoire dat hij ten gehore brengt. Vanavond treedt hij tijdens Eurovision In Concert op in AFAS Live. „Dankzij de lockdowns heb ik mijn loopbaan opnieuw kunnen evalueren.”

Dit jaar vertegenwoordigt zanger Sam Ryder Groot-Brittannië op het Eurovisie Songfestival met het nummer Space Man. Hij schreef het liedje, naar eigen zeggen, ‘op een zonnige dag’ met professionele songwriters Max Wolfgang en Amy Wadge, de co-auteur van de Ed Sheeran-hit Thinking Out Loud. „Het eerste liedje dat ik met hen samen schreef was Space Man”, vertelt Ryder wanneer we hem spreken in een Amsterdams hotel.

Hij is daar voor Eurovision In Concert in AFAS Live, dat vanavond plaatsvindt. „Ik heb nog nooit voor zoveel publiek opgetreden”, zegt hij met zichtbaar enthousiasme in zijn ogen. Toch heeft de 33-jarige bebaarde Brit volop podiumervaring. Ruim een decennium geleden was hij zanger bij verschillende metalbands. Na tien jaar in de luwte te zijn verdwenen, ging hij viral met covers die hij zong op TikTok en nu mag hij in mei voor zijn vaderland uitkomen op het meest bekeken muziekevenement ter wereld.

BBC enthousiast over nummer van Sam Ryder

Sam Ryder schreef het nummer Space Man al in het voorjaar van 2021, maar deed dat niet specifiek voor het Songfestival. „Om eerlijk te zijn, weet ik niet precies hoe het gegaan is. Mijn management werd in januari door de BBC gebeld met een voorstel en toen had ik Space Man al op de plank liggen. Op de een of andere manier hadden ze het nummer al gehoord, want achter de schermen gaan die liedjes overal rond, en de BBC vond het een goed nummer, dus hebben ze me benaderd.”

De zanger was op tournee toen zijn management het met hem wilde bespreken. „Ik kreeg een mysterieus belletje van mijn manager om af te spreken in een café en om open te staan voor wat er ging komen. Toen ik het hoorde, kon ik het niet geloven. Voor de lockdowns speelde ik nog voor lege zaaltjes en het verbaasde me dat er na de lockdowns überhaupt mensen kwamen opdagen die me van TikTok kenden.”

Britten sceptisch over Songfestival

Ryder beweert altijd een groot liefhebber van het Songfestival te zijn geweest. Zeker niet iedereen in Groot-Brittannië denkt er zo over. „Dat is erg jammer. Ik snap dat het pijn doet om te verliezen en dat je zo’n competitie afschrijft wanneer dat meerdere malen gebeurt.” Toch ziet hij de populariteit van het liedjescontour toenemen, ook in eigen land. „De Britten draaien langzaamaan bij. Op een gegeven moment willen de grote namen ook meedoen. Het nadeel daarvan is wel dat opkomende artiesten dan weer minder de kans krijgen zich in de kijker te spelen — en er zijn al zo weinig opties.”

TikTok was voor Sam Ryder een grote kans. „Ware het niet voor de lockdowns en het feit dat ik daarom op TikTok ben gegaan, dan had ik hier nu niet gezeten om met jou te kletsen. Dat is mijn ingang geweest. Ik heb geluk gehad. Je moet je als muzikant er heel erg bewust van zijn wanneer er zich kansen voordoen en dan je plekje claimen.”

Grootste Iron Maiden-fan ooit

Hoewel harde gitaarmuziek met name in de laatste twee decennia een plekje heeft weten te veroveren op het Songfestival, denk aan winnaars Lordi en Måneskin, strookt het imago van rockster nog altijd niet helemaal met het Pan-Europese liedjesfestijn. „Toen ik naar de middelbare school ging, raakte ik verknocht aan heavy-metal en dan vooral Iron Maiden. Ik ben nog steeds hun grootste fan ooit.”

Songfestivalnummer ‘De Diepte’ van S10 gepresenteerd: ‘Het voelt zo echt en authentiek’

Sam Ryder leerde gitaar spelen en als twintiger was hij als zanger te horen op platen van stevige metalbands als The Morning After, Blessed By A Broken Heart en Close Your Eyes. Hij was een echte metalhead en droeg trots de shirtjes van zijn favoriete groepen. „Als jochie draag je dat alsof je lid van een bepaalde stam bent. Wanneer iemand je voorbij ziet lopen op straat weet ‘ie precies waar je van houdt.” Uiteindelijk heeft hij ook de muziek omarmd die zijn ouders thuis draaiden, waaronder Elton John, David Bowie en Earth, Wind & Fire. „Je identiteit verandert als je ouder wordt.”

Sam Ryder zong op bruiloften

Ryder maakte een opmerkelijke carrièreswitch toen hij de metalcore achter zich liet en covers ging zingen op bruiloften. „Ik vond het fantastisch om op bruiloften op te treden en als het zou kunnen, zou ik het nu nog steeds doen. Het is de beste leerschool voor een muzikant.” Hij schaamt zich er beslist niet voor. „Alles wat het stigma heeft niet cool te zijn, brengt mij verder in mijn carrière”, lacht Ryder.

„Ik vind mezelf helemaal niet cool. Ik heb genoeg artiesten ontmoet die het belangrijker vonden om cool te zijn dan om met hun vak bezig te zijn en die zijn er uiteindelijk mee gestopt.” Zijn tijd als bruiloftszanger hield hem met beide voeten op de grond. „Je komt er op bruiloften snel genoeg achter of je het vooral leuk vindt om aandacht te krijgen of dat je echt van het zingen houdt. Niemand staat voor je te applaudisseren. Ik vond het leuk om te doen, ongeacht of er iemand aandachtig stond te kijken of luisteren.”

Surfen en snowboarden

Uiteindelijk gaat het om doorzettingsvermogen, al erkent hij dat het ook bij hem daar wel eens aan schort. Bijvoorbeeld toen hij teveel tijd stak in het maken van video’s voor Instagram. „Ik was daar veel te lang mee bezig. Het waren bijna korte films. Ken je dat, dat je ergens zolang mee bezig bent dat je er een hekel aan krijgt? Op een gegeven moment was ik daar wel klaar mee en ben ik gewoon in mijn telefoon gaan zingen.” En dat ging viral.

@samhairwolfryder

Obi Wan is my style icon @Greatest Showman #fyp #neverenough

♬ original sound – Sam Ryder

Zijn debuutalbum is praktisch af. „Ik heb zoveel nummers geschreven en opgenomen dat ik nu al een album zou kunnen uitbrengen, maar ik wil eerst het Songfestival afvinken. Het is een beetje als snowboarden of surfen: als je te ver vooruit kijkt, val je om en als je alleen maar bezig bent met wat er vlak voor je neus gebeurt, ben je niet voorbereid op wat er komen gaat. Het is een balans. Enerzijds moet je in het moment leven en anderzijds kijken waar je naartoe gaat. Het idee is om het album uit te brengen als het moment daar rijp voor is en als dat dit jaar is, dan komt ‘ie dit jaar nog.”

Posities tijdens eerste halve finale Eurovisie Songfestival bekend: ‘Uitstekende startpositie voor S10’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
TikTok-fenomeen Sam Ryder: van lege zaaltjes naar Songfestival
Sluiten