Fleur Broeders
Fleur Broeders Entertainment 29 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Posities tijdens eerste halve finale Eurovisie Songfestival bekend: ‘Uitstekende startpositie voor S10’

Nederland heeft een plek in het midden van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival weten te bemachtigen. S10 zal met haar nummer De Diepte ons land gaan vertegenwoordigen en is als achtste aan de beurt. De twee halve finales vinden plaats op 10 en 12 mei.

De European Broadcasting Union maakt de volgorde van de twee halve finales vandaag bekend. In de loting van januari was al bekend dat Nederland mee zou doen in het eerste deel. De volledige volgorde bleef nog even geheim, tot nu. De producers van de wedstrijd proberen een divers programma samen te stellen en wisselen verschillende genres en artiesten met elkaar af.

‘Uitstekende startpositie’

Songfestivalcommentator Cornald Maas noemt de achtste plaats van S10 een ‘uitstekende plek’. Dat schrijft hij op Twitter. We zijn aan de beurt na een rock-optreden uit Bulgarije en na Nederland komt een uptempo-folklore lied uit Moldavië. Dat zijn dus compleet andere nummers dan De Diepte.

Maas voorspelde eerder al dat onze inzending de finale op 14 mei wel gaat halen. Hij vind het een van de betere nummers die meedoen in Turijn. „De finale halen is al lang niet meer ons enige streven”, stelde hij in een gesprek met persbureau ANP. De bookmakers gaan er ook vanuit dat S10 de finale gaat halen.

Overige line-up Eurovisie Songfestival

Aan de eerste halve finale doen 17 landen mee. Rusland zou eigenlijk ook meedoen, maar het land werd uitgesloten, vanwege de invasie in Oekraïne. De eerste halve finale wordt geopend door Albanië en afgesloten door Armenië. Voor de tweede halve finale gaan 18 landen de strijd met elkaar aan. De startpositie gaat naar Finland en Tsjechië eindigt de show.

Elke halve finale mag 10 landen doorsturen naar de finale op 14 mei.

Kaartverkoop binnenkort van start

Voor de fans die erbij willen zijn dit jaar is er goed nieuws. Volgende maand begint namelijk eindelijk de kaartverkoop, op 7 april. Je kunt een kaartje scoren voor maar liefst negen shows: de repetities, halve finales en de finale.

Het is nog onduidelijk of Pala Alpitour, de hal in Turijn waar het evenement plaatsvind, helemaal vol komt te zitten. Omroep Rai liet vorige maand weten dat de zaal voor slechts 65 procent gevuld kon worden. Dat kwam door de toen geldende coronamaatregelen. Later weten we meer.

Maandag begint de Amerikaanse versie van het Eurovisie Songfestival – wat kunnen we verwachten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Posities tijdens eerste halve finale Eurovisie Songfestival bekend: ‘Uitstekende startpositie voor S10’
Sluiten