Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Entertainment 1 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Sonja Bakker opnieuw beschuldigd van plagiaat

Ze stond altijd bekend als dieetgoeroe, maar wordt de laatste tijd hand in hand genoemd met de zogeheten plagiaatrel van vorig jaar. Toen werd de afslankspecialist door verschillende diëtisten en foodbloggers beschuldigd van het stelen van recepten voor het gebruik in haar eigen boeken. Nadien is Sonja Bakker met de betrokkenen tot een overkomst gekomen. Maar nu wordt ze opnieuw van plagiaat beschuldigd in Veronica Superguide.

Tegen Veronica Superguide beweert kookboekenschrijver Janneke Koeman, ook wel bekend van de Foodsisters, dat Sonja Bakker haar recepten steelt. Koeman stelt dat Bakker in haar betaalde online-afslankprogramma foto’s en recepten van haar gebruikt.

Sonja Bakker bood zwijggeld aan

Janneke Koeman zou Bakker via een advocaat hebben benaderd en hebben gevraagd om dit te rectificeren. In plaats daarvan heeft Bakker haar volgens Koeman ‘zwijggeld’ aangeboden. „Ik hoef haar geld helemaal niet. Ik wil gewoon dat ze stopt met deze oneerlijke concurrentie. Als ik iets bak, maak ik het meerdere keren in verschillende ovens. De dingen die Sonja Bakker heeft overgenomen, heeft ze waarschijnlijk niet eens geproefd”, zegt Koeman tegen Veronica Superguide.

Veronica Superguide heeft Sonja Bakker proberen te benaderen voor een reactie, maar kreeg geen gehoor.

Doodsbedreigingen

Na de vorige beschuldigingen koos Bakker ervoor om in september vorig jaar voor onbepaalde tijd haar werkzaamheden neer te leggen. Toch kondigde de dieetgoeroe in november alweer een nieuw boek aan. In diezelfde periode zouden alle betrokkenen voorzien zijn geweest van een schadevergoeding door Bakker. Volgens haar was toen „iedereen tevreden”.

Naar aanleiding van de vorige plagiaatbeschuldigingen tegen Bakker, kreeg de afslankspecialist doodsbedreigingen in haar mail. Toen benadrukte Bakker dat het in dat geval ging om haar Instagrampagina, niet om haar boeken. „Die maak ik helemaal zelf, in eigen beheer. Voor de foto’s huur ik een professioneel bedrijf in die alles nauwkeurig in beeld brengt. Ook de recepten bedenken we zelf. Ik sta al twintig jaar aan de top met de boekenverkoop. Denk je nou echt dat ik daarmee heb gesjoemeld?”, zei Sonja Bakker destijds.

Sonja Bakker geeft plagiaat toe: ‘Ik kreeg doodsbedreigingen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sonja Bakker opnieuw beschuldigd van plagiaat
Sluiten